Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 08:22

  MLS: Αντίστροφη μέτρηση για τις συνελεύσεις των ομολογιούχων

  MLS: Αντίστροφη μέτρηση για τις συνελεύσεις των ομολογιούχων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη, 29 Ιουλίου, οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων της MLS, στο πλαίσιο των οποίων οι τελευταίοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν συντρέχουν ή όχι λόγοι καταγγελίας των τριών ομολογιακών δανείων που έχει εκδώσει η εισηγμένη εταιρεία.

  Η αυλαία είναι προγραμματισμένη να ανοίξει σήμερα με την πρώτη συνέλευση που αφορά το ομόλογο του 2016, με σύμβουλο έκδοσης τη BETA ΑΕΠΕΥ. Ακολούθως, την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις των ομολογιούχων για το ομόλογο έκδοσης 2017 με σύμβουλο την Euroxx και για αυτό έκδοσης 2019 με σύμβουλο ξανά τη BETA.

  Τόσο η Beta, όσο και η Euroxx συγκάλεσαν τις συνελεύσεις των ομολογιούχων της εταιρείας, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς όρους, δεδομένου πως ήδη η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο Χρηματιστήριο έχει ανασταλεί εδώ και πάνω από δύο μήνες (από τις 13/5) και η εταιρεία δεν αξιολογείται πλέον από την ICAP (επί του παρόντος η MLS λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση NR-Not Rated). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετικό όρο (τουλάχιστον στο τρίτο ΚΟΔ), η MLS υποχρεούται να διατηρεί πιστοληπτική διαβάθμιση, η οποία δεν θα πρέπει να κατέρχεται του βαθμού E, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ICAP Group.

  Αιτία της απόφασης της Επ. Κεφαλαιαγοράς για αναστολή (ομολογιών και μετοχών) ήταν, ως γνωστόν, τα ευρήματα ελέγχου της ΕΛΤΕ επί του κονδυλίου του ισολογισμού "Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία" των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2018, ο οποίος δημιούργησε βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση τους.

  Σημειώνεται πως ήδη η διοίκηση της εταιρείας έχει αναθέσει, κατ’ εντολή της Επ. Κεφαλαιαγοράς, στη Deloitte τη διενέργεια ειδικού ελέγχου στις οικονομικές καταστάσεις, έλεγχος που αναμένεται να οδηγήσει σε αναμόρφωση συγκεκριμένων κονδυλίων. Επιπλέον, όλα τα κουπόνια των ομολόγων καταβάλλονται κανονικά.

  Τι θα ακούσουν οι ομολογιούχοι

  Σύμφωνα με τις σχετικές προσκλήσεις οι ομολογιούχοι καλούνται να αποφασίσουν εάν έχουν παραβιαστεί συγκεκριμένοι όροι που συνηγορούν σε καταγγελία των ομολόγων. Οι όροι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, τις διαβεβαιώσεις ως προς τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, τη δέσμευση/υποχρέωση για συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία, τη δέσμευση/υποχρέωση ως προς το περιεχόμενο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την παραβίαση δεσμεύσεων του προγράμματος του εταιρικού ομολόγου. Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση καταγγελίας, οι ομολογιούχοι θα εξουσιοδοτήσουν τον εκπρόσωπό τους για την ανεύρεση και τον ορισμό νομικού συμβούλου.

  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., οι ομολογιούχοι αναμένουν να ενημερωθούν από τη διοίκηση της MLS για την πρόοδο του έργου που έχει αναλάβει η Deloitte, την πορεία της εταιρείας και εν γένει τις κατευθυντήριες γραμμές του business plan και το σχεδιασμό της διοίκησης για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

  Η Deloitte έχει αναλάβει επίσης τη σύνταξη ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, πέραν του ελέγχου του ισολογισμού της εισηγμένης. Σε ότι αφορά το business plan, πάντως, ήδη γίνεται λόγος για ένα απαιτητικό έργο, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν επιδράσει στις πωλήσεις της εταιρείας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει μια πρόβλεψη μελλοντικών πωλήσεων, μεγεθών κ.α.

  Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr. αναφέρουν πως αμφότερες εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Αυγούστου, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Συνεπώς, στις επικείμενες συνελεύσεις η διοίκηση της MLS, υπό τον κ. Γιάννη Καματάκη και τον CEO Νάρκισσο Γεωργιάδη, ένα στέλεχος με μακρά πορεία και εμπειρία σε ζητήματα αναδιαρθρώσεων, αναμένεται να σκιαγραφήσουν την επόμενη ημέρα της εταιρείας και τις βασικές παραδοχές του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

  Ποιες είναι αυτές; Η διοίκηση της MLS έχει θέσει στο επίκεντρο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και την ενίσχυση της ρευστότητας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα κληθεί να επαναξιολογήσει το μετασχηματισμό της δραστηριότητας της και το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα συνεχίσει να εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση κινητών ή tablets, σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι πλέον οξύτατος διεθνώς, και να στοχεύσει στη δραστηριότητα ανάπτυξης και παραγωγής λογισμικού πάνω στην οποία στήριξε επί μακρόν την πορεία της. Υπό αυτό το πρίσμα, εικοτολογούν παράγοντες που παρακολουθούν το θέμα, δεν αποκλείεται να δοθεί περαιτέρω χρόνος προκειμένου οι ομολογιούχοι να αποκτήσουν μια ακριβέστερη εικόνα, μόλις η Deloitte ολοκληρώσει το "διπλό" έργο της.

  Διαβάστε ακόμη:

  Προς κρίσιμη αναμέτρηση MLS - ομολογιούχων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ