Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουλ-2020 08:12

  Προς κρίσιμη αναμέτρηση MLS - ομολογιούχων

  Προς κρίσιμη αναμέτρηση MLS - ομολογιούχων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Ιουλίου, ανοίγει η αυλαία των συνελεύσεων των ομολογιούχων της MLS Πληροφορική, με κύριο θέμα συζήτησης την ενδεχόμενη ανάληψη νομικών ενεργειών κατά της εταιρείας σε σχέση με τα τρία ομολογιακά δάνεια (ΚΟΔ) που έχει εκδώσει.

  Πρακτικά, οι ομολογιούχοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα καταγγείλουν τα τρία αυτά δάνεια, εάν δηλαδή έχουν παραβιαστεί συγκεκριμένοι όροι που συνηγορούν σε μια τέτοια κίνηση. Οι όροι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, τις διαβεβαιώσεις ως προς τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, τη δέσμευση/υποχρέωση για συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία, τη δέσμευση/υποχρέωση ως προς το περιεχόμενο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την παραβίαση δεσμεύσεων του προγράμματος του εταιρικού ομολόγου. Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση καταγγελίας, οι ομολογιούχοι θα εξουσιοδοτήσουν τον εκπρόσωπό τους για την ανεύρεση και τον ορισμό νομικού συμβούλου.

  Παρατυπίες βρήκε η ΕΛΤΕ

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απότοκο της αναστολής διαπραγμάτευσης (στις 13/5) των ομολογιών των τριών ΚΟΔ, όπως και της μετοχής της MLS, έπειτα από απόφαση των εποπτικών Αρχών που ακολούθησε θεματικό έλεγχο από την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) στις οικονομικές καταστάσεις (2018) της εισηγμένης. Στο πόρισμα που κατέθεσε η ΕΛΤΕ στο πλαίσιο τέθηκε ζήτημα ορθής αποτύπωσης των λογιστικών στοιχείων της εισηγμένης σύμφωνα με τα ΔΛΠ.

  Τα ευρήματα του θεματικού ελέγχου αφορούσαν την τεκμηρίωση του ελεγκτή για το σημαντικότερο κονδύλι του ισολογισμού της MLS, τα "άυλα περιουσιακά στοιχεία", συνολικής αναπόσβεστης αξίας (στις 31/12/2018) ύψους 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 50% του ενεργητικού της εταιρείας την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, άυλα περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 10 εκατ. ευρώ δεν αποτυπώνονται ορθά, υπάρχουν ασάφειες στο μοντέλο επιμέτρησης που χρησιμοποιείται, ενώ η παγιοποίηση των δαπανών για hardware χαρακτηρίζεται ως αόριστη και συνεχής, αφού εμφανίζεται να πραγματοποιείται ανεξάρτητα του χρόνου παραγγελίας.

  Ο ρόλος της Deloitte

  Από τον περασμένο Μάιο, που αποφασίστηκε η αναστολή, η διοίκηση της MLS βρισκόταν σε συνεννόηση με την Επ. Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, στις 19 Ιουνίου ανακοίνωσε πως υπεγράφη με την "Deloitte Business Solutions Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων" η διενέργεια "Ειδικού Ελέγχου" στις λογιστικές της καταστάσεις. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία κάνει λόγο για "επαναδιατύπωση των συγκριτικών στοιχείων με εφαρμογή του ΔΛΠ 8" (σ.σ. μεταβολές στις λογιστικές πολιτικές, εκτιμήσεις και τις διορθώσεις λαθών).

  Το θέμα είναι πως ευρεία αναδιατύπωση του ισολογισμού της εταιρείας δύναται να παραβιάσει συγκεκριμένες ρήτρες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εμφάνισης αρνητικού EBITDA ή εάν ο καθαρός δανεισμός ξεπεράσει τις 4,5 φορές τα EBITDA που συνιστούν αιτίες καταγγελίας. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της απόσυρσης της πιστοληπτικής ικανότητας από την ICAP, καθώς επί του παρόντος η MLS λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση "NR" (Not Rated). Όλα αυτά θα φανούν στο επόμενο διάστημα.

  Πρόθεση, πάντως, της διοίκησης της MLS είναι να δώσει στις συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σχετικά με την επόμενη μέρα. Αυτό θα γίνει στο μέτρο του δυνατού, καθώς η Deloitte δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της, ενώ σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και το νέο business plan που συντάσσει. Γεγονός παραμένει πως από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου της εισηγμένης, στα οποία αποτυπώθηκε η υστέρηση των πωλήσεων της MAIC, εμπορικής ναυαρχίδας της εταιρείας, οι επενδυτές δεν έχουν γνώση για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της MLS.

  *Διαβάστε ακόμα:

  -Απειλή καταγγελίας για τα ομόλογα της MLS

  -MLS: Συνέλευση ομολογιούχων του ΚΟΔ 4,99 εκατ. ευρώ στις 28 Ιουλίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ