Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 08:13

  Απειλή καταγγελίας για τα ομόλογα της MLS

  Απειλή καταγγελίας για τα ομόλογα της MLS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Να αποφασίσουν εάν έχουν ενεργοποιηθεί ή όχι οι όροι καταγγελίας των ομολόγων που κατέχουν καλούνται οι ομολογιούχοι της MLS Πληροφορική.

  Μετά την Euroxx και η Beta υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου των ομολογιούχων θα συγκαλέσει συνέλευση με κύριο αντικείμενο την ενδεχόμενη ανάληψη νομικών ενεργειών κατά της εκδότριας εταιρείας.

  Η Euroxx έχει συγκαλέσει στις 29 Ιουλίου συνέλευση για το 5ετούς διάρκειας κοινό ομολογιακό δάνειο (ΚΟΔ) που εκδόθηκε το 2017, ενώ την ίδια ημέρα ορίστηκε και η συνέλευση για ένα από τα δύο ομόλογα της MLS, αυτό εκδόσεως 2019 πενταετούς διάρκειας, που έχουν εκπρόσωπο τη Beta.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, για το τρίτο ομόλογο, με σύμβουλο και αυτό τη Beta, η συνέλευση συζητείται να οριστεί μερικές ημέρες πριν την 29η Ιουλίου.  

  Σημειώνεται ότι οι ομολογίες και των τριών ΚΟΔ έχουν εισαχθεί στην Κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η διαπραγμάτευσή τους, όπως και της μετοχής της MLS, έχει ανασταλεί έπειτα από απόφαση των εποπτικών αρχών, ως αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ στο πλαίσιο τέθηκε ζήτημα ορθής αποτύπωσης των λογιστικών στοιχείων της εισηγμένης σύμφωνα με τα ΔΛΠ.

  Ουσιαστικά, οι ομολογιούχοι καλούνται να αποφασίσουν εάν έχουν ενεργοποιηθεί ή όχι όροι των ομολογιών που συνηγορούν σε καταγγελία τους και σε ανάληψη νομικών ενεργειών κατά της εκδότριας MLS. Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση καταγγελίας, οι ομολογιούχοι θα εξουσιοδοτήσουν τον εκπρόσωπο τους για την ανεύρεση και τον ορισμό νομικού συμβούλου.

  Τι θα αναφέρει η διοίκηση

  Στις συνελεύσεις των ομολογιούχων θα παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι της MLS που καλούνται να ενημερώσουν για τα ανοικτά θέματα που αντιμετωπίζει η εισηγμένη. Μεταξύ αυτών, τον έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2018, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολογιών και την απόσυρση της πιστοληπτικής ικανότητας από την ICAP. Επί του παρόντος η εταιρία λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση NR (Not Rated).

  Το κυριότερο, να ακούσουν οι ομολογιούχοι από τη διοίκηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, η οικονομική κατάσταση και η νέα στρατηγική της εταιρείας, θέματα για τα οποία δεν υπάρχει επισήμως εικόνα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της διοίκησης της MLS είναι να αναφερθεί σε ένα προσχέδιο του business plan, χωρίς όμως συγκεκριμένο guidance και προβλέψεις οικονομικών στοιχείων, καθότι οι λογιστικές καταστάσεις, αναμορφωμένες και αυτές του 2019, δεν θα έχουν – το πιθανότερο – δημοσιοποιηθεί έως τότε.

  Σημειώνεται πως στις 19 Ιουνίου η MLS ανακοίνωσε πως υπεγράφη με τη "Deloitte Business Solutions Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων" η διενέργεια έργου Ειδικού Ελέγχου στις λογιστικές της καταστάσεις.

  Η ανακοίνωση της MLS κάνει λόγο για "επαναδιατύπωση των συγκριτικών στοιχείων με εφαρμογή του ΔΛΠ 8" (σ.σ. μεταβολές στις λογιστικές πολιτικές, εκτιμήσεις και τις διορθώσεις λαθών). Επιπλέον η Deloitte θα συντάξει νέο business plan με στόχο, ει δυνατόν, να πραγματοποιηθεί ένα εκτενές restart στις δραστηριότητες της εταιρείας και να επαναναδιαμορφωθεί η στρατηγική της.

  Να αναφερθεί πως ήδη ορισμένοι ομολογιούχοι έχουν αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία να προβούν σε κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων και αιτήσεων λήψης μέτρων προσωρινής προστασίας κατά της MLS.

  Επιπλέον, όπως αποκάλυψε το Capital.gr., η CNL κατέθεσε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατά της MLS έχοντας εξασφαλίσει προσωρινή διαταγή. Η συζήτηση επί των ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Τι ψάχνει η Deloitte στην MLS Πληροφορική

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ