Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 08:39

  Folli Follie: Έως τέλος του μήνα η πρόσκληση στους ομολογιούχους

  Folli Follie: Έως τέλος του μήνα η πρόσκληση στους ομολογιούχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση προς τους ομολογιούχους πιστωτές της Folli Follie για τη συναίνεση τους στην τελική συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας.

  Μετά την υπερψήφιση όρων χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης (Restructuring Term Sheet) από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών της FF, με συντριπτική πλειοψηφία, τον περασμένο Μάρτιο, η FF και οι σύμβουλοί της (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, Δικηγορική Εταιρεία Weil, Δικηγορική Εταιρεία Σοφός & Συνεργάτες και Δικηγορική Εταιρεία Ποταμίτης και Συνεργάτες) προχώρησαν στην εξειδίκευση και οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης των ομολογιούχων πιστωτών της σε συναίνεση επί των τελικών όρων της συμφωνίας εξυγίανσης. Η πρόσκληση αναμένονταν να δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα αλλά εικάζεται πως θα δοθεί μικρή παράταση. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει πως οι ομολογιούχοι πιστωτές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα της τάξης του 60% στις ομολογίες που κατέχουν, χωρίς ακόμη αυτό να έχει οριστικοποιηθεί αφού οι συζητήσεις συνεχίζονται.

  Παράλληλα, λόγω της απίσχνασης της συμμετοχής των βασικών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της FF, το ποσοστό που κατέχει σήμερα o Δ. Κουτσολιούτσος αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά, όπως και αυτό της Fosun. Εφόσον τελικά η συμφωνία εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων, θα υποβληθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προς επικύρωση. Αναμένεται επίσης να ζητηθεί και η έγκριση από τη ΓΣ της εταιρείας.

  Εφόσον ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, η ένταξη της Folli Follie στην διαδικασία εξυγίανσης θα καταστήσει δυνατή την αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που θα επιτρέψει τη λειτουργική ανάκαμψη και την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε υγιή πλέον βάση. Ήδη τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση προχώρησε σε μείωση και εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων, γεγονός που έχει καταστήσει δυνατή την ομαλή λειτουργία της, παρά την απόλυτη έλλειψη εξωτερικής χρηματοδότησης.

  Σημειώνεται πως με βάση τις τελευταίες, ελεγμένες, δημοσιοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις (2018), οι υποχρεώσεις της εταιρείας από τα ομολογιακά δάνεια που έχει εκδώσει ανέρχονται σε 438 εκατ. ευρώ και το σύνολο των δανείων της σε 467 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ετήσιες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση που έληξε στις 31/12/2019, η διοίκηση της FF έχει αναφέρει πως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα είχε προβεί στη δημοσιοποίηση pro forma καταστάσεων.

  Νέες αποκαλύψεις για την Ασία

  Την ίδια στιγμή, νέες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια για το ζήτημα της ασιατικής θυγατρικής FF Group Sourcing που τέθηκε σε εκκαθάριση και του δανείου 4 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε μόλις προ μηνών χωρίς την έγκριση της διοίκησης του Ομίλου.

  Όπως ανέφερε το Capital.gr., στις αρχές του 2020, η θυγατρική εταιρεία με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που ενοποιούσε τα αποτελέσματα του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας (APAC - Asia, Pasific, China), μέσω της οποίας πραγματοποιούνταν το περιβόητο "γύρω-γύρω όλοι" των πλαστών παραστατικών και τζίρων που φούσκωναν τα μεγέθη της FF, έλαβε δάνειο 36 εκατ. HKD (περίπου 4 εκατ. ευρώ), εγγράφοντας υποθήκη στο μοναδικό ακίνητο (αποθήκη) που κατείχε.

  Σύμφωνα με τη διοίκηση της FF, "η εν λόγω πράξη έγινε χωρίς την συναίνεση της μητρικής εταιρείας, το δε προϊόν του δανείου διατέθηκε κατά τρόπο μη εγκεκριμένο και μη επιβεβαιωμένο από την Διοίκηση της Εταιρείας, γεγονός που επιδείνωσε την οικονομική θέση της εν λόγω θυγατρικής και συνέβαλε στην λήψη της απόφασης για θέση της εν λόγω θυγατρικής σε εκκαθάριση”.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως το δάνειο που δόθηκε κατευθύνθηκε για την κάλυψη υποχρεώσεων στην FF Japan, όπου η δραστηριότητα της εκεί εταιρείας ήταν σημαντικά ζημιογόνος.

  Συνδετικό κρίκος των δύο εταιρειών είναι ο Minoru Takamatsu, συνεργάτης και συνεταίρος επί σειρά ετών του Δ. Κουτσολιούτσου στην Ιαπωνία, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή της FF Group Sourcing μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την QCM.

  Για το θέμα αυτό, καθώς και για σειρά άλλων για τα οποία έχει ξεκινήσει έρευνα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατατέθηκαν στοιχεία στην αρμόδια εισαγγελέα.

  Διαβάστε ακόμη:

  Folli Follie: Τον Σεπτέμβριο η απολογία των Κουτσολιούτσων- Στους 30 συνολικά οι κατηγορούμενοι

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ