Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Μαϊ-2020 08:33

  MLS: Θα πράξουμε ό,τι απαιτήσει η εποπτική αρχή - Σε ετοιμότητα οι ομολογιούχοι

  MLS: Θα πράξουμε ό,τι απαιτήσει η εποπτική αρχή - Σε ετοιμότητα οι ομολογιούχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αποδέκτης των πρώτων επιστολών δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούν ομολογιούχους δανειστές της εταιρείας, με τις οποίες ζητείται λεπτομερής ενημέρωση για το ζήτημα του ελέγχου της ΕΛΤΕ και των ενεργειών που προτίθεται να προβεί η εισηγμένη, έγινε η "MLS Πληροφορική".

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δικηγορικό γραφείο "Σοφός & Συνεργάτες" απέστειλε χθες επιστολή προς την MLS με την οποία δηλώνει πως εκπροσωπεί ομάδα ομολογιούχων δανειστών (του MΛΣ02) που τελούν σε κατάσταση "δικαιολογημένης ανασφάλειας", καθώς συνεπεία της υποβολής του πορίσματος της ΕΛΤΕ ελέγχεται η ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2018 της εταιρείας και ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής και των ομολογιών της εταιρείας.

  Με δεδομένο ότι υπάρχει προφανές έννομο συμφέρον να δοθεί λεπτομερής ενημέρωση για τα ζητήματα που ανέκυψαν, ο νομικός εκπρόσωπος των ομολογιούχων καλεί την εταιρεία εντός 48 ωρών να παράσχει λεπτομερή ενημέρωση για το αντικείμενο του ελέγχου, τα ερωτήματα και τα ευρήματα και να γνωστοποιηθούν οι ενέργειες που θα υλοποιήσει η εισηγμένη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξεταστεί κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των εντολέων-ομολογιούχων.

  Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε κρούση και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από εκπροσώπους ομολογιούχων αλλά και μετόχων προκειμένου να παραδοθεί αντίγραφο του επίμαχου πορίσματος της ΕΛΤΕ που ανέδειξε, όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το Capital.gr, ζητήματα ορθής λογιστικής αποτύπωσης στο σημαντικότερο κονδύλι του ισολογισμού της MLS, τα "άυλα περιουσιακά στοιχεία", συνολικής αναπόσβεστης αξίας την 31.12.2018 ύψους 25.484.122 ευρώ, ποσό που αντιπροσώπευε το 50% του ενεργητικού της εταιρείας την ίδια περίοδο. "Τόσο η κεφαλαιοποίηση, όσο και οι διαδικασίες  ανακτησιμότητας των εν λόγω δαπανών που αναγνωρίσθηκαν ως περιουσιακά στοιχεία,  δεν συνάδουν με τις  προβλέψεις του σχετικού λογιστικού προτύπου (Δ.Λ.Π 38 Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία)", καταλήγει το πόρισμα της ΕΛΤΕ.

  "Θα πράξουμε ό,τι απαιτήσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς"

  Την ίδια στιγμή, από τη διοίκηση της MLS γίνεται γνωστό σε συνομιλία με το Capital.gr πως παρότι η εταιρεία και οι ελεγκτές της θεωρούν πως δεν υπήρξε παρατυπία στην επίμαχη αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα αυτά (τα άυλα περιουσιακά στοιχεία) έχουν πραγματική αξία μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται λογιστικά, η διοίκηση θα συνταχθεί απόλυτα στις επιταγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προχωρώντας σε ανάλογες αναμορφώσεις.

  Παρ' όλα αυτά, οι ίδιες πηγές της εταιρείας αναγνωρίζουν πως υπάρχει το παράδοξο μιας εταιρείας με 50 εκατ. ενεργητικό να εμφανίζει άυλα περιουσιακά στοιχεία 25 εκατ. ευρώ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται σε πτωτική πορεία τζίρου. Όμως καθιστούν σαφές πως η εταιρεία έχει value και προϊόντα και πως στόχος είναι να "τραβηχτεί μία γραμμή" σε σχέση με όσα έγιναν έως σήμερα και η εταιρεία να εργαστεί για μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Επαναλαμβάνουν πως θα ακολουθήσουν τις παραινέσεις της εποπτικής αρχής προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, κάτι που η εταιρεία επεσήμανε και στην επιστολή που έστειλε χθες στο Χρηματιστήριο.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η MLS τις προηγούμενες ημέρες απάντησε σε ένα προς ένα τα ερωτήματα που απέστειλε η Επ. Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τα ζητήματα που ανέκυψαν από το πόρισμα της ΕΛΤΕ αλλά και προηγούμενη έρευνα που είχε διενεργήσει η εποπτική αρχή. Η MLS υποστήριξε, όπως αναφέρθηκε, ότι κατά τη γνώμη της εφάρμοσε ορθά το ΔΛΠ 38, πλην θα ακολουθήσει κάθε σύσταση της Επιτροπής για την επίλυση του θέματος. Σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 2019, πρόθεση της εταιρείας είναι να γίνει πριν τις 30/6. Εκεί θα αποτυπωθούν οι ενέργειες που θα υλοποιήσει η εταιρεία για την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων, το πιθανότερο με τη χρήση του ΔΛΠ8 (μεταβολές στις λογιστικές πολιτικές, εκτιμήσεις και τις διορθώσεις λαθών). Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη του business plan από τη Deloitte που αναμένεται να αναπροσαρμοστεί εκ νέου.

  Ως εικός, η εμφάνιση αρνητικού αποτελέσματος λόγω της αναμόρφωσης δύναται να παραβιάσει συγκεκριμένες ρήτρες των ομολόγων (όπως για παράδειγμα τον όρο καθαρός δανεισμός προς EBITDA), που συνιστούν αιτίες καταγγελίας για τουλάχιστον δύο από τα τρία ομόλογα της εταιρείας και, κατά συνέπεια, δημιουργείται δικαίωμα καταγγελίας. Εάν στοιχειοθετηθεί technical default, θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες για τη σύγκληση συνέλευσης των ομολογιούχων, όπου οι τελευταίοι θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για την καταγγελία ή μη των συμβάσεων. 

  Η εταιρεία, ωστόσο, στη χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε πως, πρώτον, θεωρεί πως μέχρι σήμερα δεν συντρέχει κάποιο γεγονός καταγγελίας και, δεύτερον, πως θα προχωρήσει στην καταβολή του κουπονιού της 31/5 στο ακέραιο, όπως άλλωστε πραγματοποίησε μέχρι σήμερα για όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ομολογιούχους της.

  Τούτων δοθέντων, η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί έως όρου οι εποπτικές αρχές κρίνουν πως εκλείπουν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε χθες ότι "δεν διασφαλίζεται η πλήρης και ορθή πληροφόρηση που απαιτείται για την ενημέρωση των επενδυτών και συνακόλουθα ότι δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς των κινητών αξιών της εταιρείας, δοθέντος ότι η εν λόγω εταιρεία δεν προέβη εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρθούν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε να τεθούν οι κινητές αξίες της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης".

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Το γόρδιο δεσμό της MLS επιχειρούν να λύσουν οι εποπτικές αρχές

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ