Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 08:49

  Folli-Follie: Κινήσεις υψηλού ρίσκου με "λάφυρο" τα τελευταία ασημικά

  Folli-Follie: Κινήσεις υψηλού ρίσκου με "λάφυρο" τα τελευταία ασημικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ήταν Νοέμβριος του 2018 όταν η Folli Follie, από κοινού με 400 εργαζόμενούς της, υπέβαλε αίτημα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τη λήψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από μια εκ των Big4 ελεγκτικών εταιρειών σε συνεργασία με τον τότε CRO,  Δ. Κουβάτσο, είχε στόχο την επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική ανάταξη του ομίλου.

  Ήταν μια πρώτη, οργανωμένη προσπάθεια για την εξυγίανση της χειμαζόμενης εταιρείας, αποτέλεσμα των αποκαλύψεων για την πολυετή παραποίηση των λογιστικών της στοιχείων, που τύγχανε της συναίνεσης σημαντικού ποσοστού των  ανέγγυων ομολογιούχων (Swissbonds, Eurobonds, κάτοχοι Schuldschein) της εταιρείας.

  Λίγες ημέρες αργότερα, στα τέλη Νοεμβρίου 2018, ένα βασικό κομμάτι αυτού του σχεδίου, τα ακίνητα της Folli Follie, βγήκε από το κάδρο. Με απόφασή της η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προέβη στην έκδοση δύο διατάξεων, δυνάμει των οποίων δεσμεύτηκε η ακίνητη περιουσία της εταιρείας (συγκεκριμένα τα ακίνητα σε Άγιο Στέφανο, Νέο Ψυχικό, Κορωπί, Σαντορίνη και Γλυφάδα). Το σχέδιο κατέρρευσε, η εταιρεία στη συνέχεια έχασε σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία και τα περισσότερα από τα εμπορικά της σήματα, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να αποδεσμεύσει τα ακίνητά της, αλλά παρέμενε σε περιδίνηση.

  Έπειτα από πολλές προσπάθειες, ένα και πλέον χρόνο αργότερα, κατέστη εφικτό να ξεκινήσει, επίσημα πλέον, μια νέα διαδικασία – στη βάση της προηγούμενης συμφωνίας - με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης των ομολογιούχων-πιστωτών για την υπαγωγή σε καθεστώς εξυγίανσης (106βδ).

  Διαδικασία που έφθασε στο σημείο της δημοσιοποίησης της Πρόσκλησης Συγκατάθεσης την περασμένη Παρασκευή. Συμπτωματικά, χθες η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα δέσμευσε και το "πακέτο" μετοχών της Dufry που κατέχει η εταιρεία, το μόνο "ελεύθερο" περιουσιακό στοιχείο που εν όψει της αποδέσμευσής του αποτελούσε "κλειδί" για την προωθούμενη συμφωνία εξυγίανσης της Follie Follie.

  Το "χρυσό πακέτο"

  Γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό; Η Folli Follie έχει στο ενεργητικό της 930.461 μετοχές της πολυεθνικής εταιρείας Dufry AG, εκ των οποίων οι 125.733 είναι ενεχυριασμένες για δάνειο χωρίς δυνατότητα αναγωγής. Οι υπόλοιπες 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση, εκ των οποίων οι 603.543 αποτελούν αντικείμενο μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την Dufry AG που εμφανίζονταν να τελεί υπό ολοκλήρωση.

  Πρόκειται για πακέτο μετοχών που έλαβε το 2013 η FFG όταν ολοκληρώθηκε η πώληση των ΚΑΕ στον εισηγμένο ελβετικό όμιλο που δραστηριοποιείται στο travel retail, παρέμενε δεσμευμένο επί πενταετία και πρόκειται να απελευθερωθεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ΚΑΕ πετύχουν συγκεκριμένους στόχους κερδών EBITDA, κάτι που επιτυγχάνεται. Η αξία του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών υπολογίζεται στα 65 εκατ. ευρώ, κεφάλαια πολύτιμα τόσο για την εταιρεία, αλλά και για όποιον θα τα διαχειριστεί.  

  Η νέα δέσμευση αιφνιδίασε κυριολεκτικά τη διοίκηση και τους ομολογιούχους, όπως λένε πηγές με γνώση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν. Παρότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακίνητα και μετοχές της Dufry αποδεσμεύονται στην περίπτωση επικυρωμένης συμφωνίας εξυγίανσης, η απόφαση του δικαστηρίου (και της Αρχής) δεν μπορεί να προκαταληφθεί.

  Έτσι, επί του παρόντος, ουδείς μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια ποιες επιπτώσεις θα έχει στη δρομολογημένη διαδικασία με βάση την πρόταση αναδιάρθρωσης που κατέληξαν η εταιρεία και η ad hoc ομάδα των ανέγγυων πιστωτών της.

  Ορισμένοι μιλούν για καταστροφική εξέλιξη και άλλοι για άστοχη και άκαιρη ενέργεια, καίτοι ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την ύπαρξη νέων στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή.  Σε κάθε περίπτωση, με μια αίτηση πτώχευσης (η απόφαση αναμένεται τον Απρίλιο) να έχει κατατεθεί, πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

  Το "Plan B”

  Υπάρχουν, ωστόσο, πλευρές που υποστηρίζουν ότι η δέσμευση του συγκεκριμένου asset ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Όπως είχε αναφέρει προ ημερών το Capital.gr., το πακέτο μετοχών της Dufry πέραν του ότι αποτελεί "μηχανισμό επιβίωσης" για την επόμενη ημέρα, αποτελεί και ένα ισχυρότατο asset  για όποιον ελέγχει την επόμενη ημέρα στην εταιρεία, καθώς από το ποσό που θα συγκεντρωνόταν από τη ρευστοποίηση των αποδεσμευμένων μετοχών, 35 εκατ. ευρώ θα κατευθυνόταν στην νέα εταιρεία (OpsCo, η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς βασικούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους) και στην υπό εκκαθάριση εταιρεία AssetCo. Με συνεχείς δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, ο Δ. Κουτσολιούτσος εμφανίζεται να στηρίζει τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, προτείνοντας μάλιστα να πληρωθεί μια από τις κενές θέσεις του ΔΣ με κάποιο εκπρόσωπο τους.

  Ήδη επιχειρείται να ενεργοποιηθεί το προβαλλόμενο ως "Plan B", αυτό των προτάσεων που εμφανίζονται να έχουν κατατεθεί από επενδυτικά κεφάλαια για την απόκτηση του ελέγχου της FFG. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η πρόταση που έχει κατατεθεί από το, Callian Capital Group, επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα τον Καναδά, που προβλέπει την παροχή ρευστότητας 60-90 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του "ανοίγματος" των ομολογιούχων και τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

  Παράλληλα, γίνεται λόγος και για έτερο fund αμερικανικής προέλευσης που αναζητά ρόλο στην υπόθεση. Ορισμένοι συνδέουν ξεκάθαρα τις προτάσεις αυτές με τις επιδιώξεις του Δ. Κουτσολιούτσου, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως είχαν μπει στο περιθώριο για να μην υπονομευτούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

  Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η εξ αναβολής συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών του αιτήματος που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να τοποθετηθούν νέα μέλη στο ΔΣ της Folli Follie, καθώς αναμένεται να υπάρξει η αντίδραση από την πλευρά ορισμένων από τα προτεινόμενα προς αντικατάσταση μέλη της διοίκησης.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Folli-Follie: Ανατροπή με τις μετοχές της Dufry - Ντόμινο προκαλεί η δέσμευση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ