Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 18:35

  Folli Follie: Ανατροπή με τις μετοχές της Dufry – Ντόμινο προκαλεί η δέσμευση

  Folli Follie: Ανατροπή με τις μετοχές της Dufry – Ντόμινο προκαλεί η δέσμευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απρόβλεπτες συνέπειες προκαλεί η δέσμευση από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα των μετοχών της Dufry που ανήκουν στην Folli Follie, περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί ένα σημαντικό asset της εταιρείας στην προσπάθεια όχι μόνο να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ομολογιούχων στο προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της υπό τη νέα δομή.

  Πρόκειται για πακέτο μετοχών που έλαβε το 2013 η FFG όταν ολοκληρώθηκε η πώληση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) στον ελβετικό όμιλο. Το συγκεκριμένο πακέτο μετοχών, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 65 εκατ. ευρώ και αποτελεί το μοναδικό ρευστοποιήσιμο στοιχείο που έχει η FFG, παρέμενε δεσμευμένο επί πενταετία και πρόκειται να απελευθερωθεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ΚΑΕ πετύχουν συγκεκριμένους στόχους κερδών EBITDA. Σήμερα η Folli Follie έχει στο ενεργητικό της 930.461 μετοχές της πολυεθνικής εταιρείας Dufry AG, εκ των οποίων οι 125.733 μετοχές κυριότητας της Strenaby Finance Ltd είναι ενεχυριασμένες για δάνειο χωρίς δυνατότητα αναγωγής. Οι υπόλοιπες 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση, εκ των οποίων οι 603.543 αποτελούν αντικείμενο μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την Dufry AG, διαπραγμάτευση στην οποία εισέρχονται πλέον νέα δεδομένα.

  Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώνονται από στελέχη της εταιρείας αναφέρουν πως η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, μετά τα ακίνητα της εταιρείας (σ.σ. μέρος επίσης της προτεινόμενης συμφωνίας με τους ομολογιούχους), προχώρησε και στη δέσμευση των μετοχών αυτών. Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τη διοίκηση της Folli Follie αλλά και την πλευρά των ομολογιούχων, με τις πρώτες αντιδράσεις να αναφέρουν πως πλήττεται η διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης στην προωθούμενη συμφωνία που στόχο είχε να οδηγήσει στην υπαγωγή της Folli Follie σε καθεστώς εξυγίανσης, υπό την πρόνοια των διατάξεων του άρθρου 106.

  Το συγκεκριμένο περιουσιακό αυτό στοιχείο, πέραν του ότι λειτουργεί ως "μηχανισμός επιβίωσης" για την επόμενη ημέρα της Follie Follie, αποτελεί και ένα ισχυρότατο asset για όποιον ελέγχει την επόμενη ημέρα στην εταιρεία. Όπως εξηγούν γνώστες της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την νέα αυτή εξέλιξη, αυτός δεν μπορεί να είναι ο Δ. Κουτσολιούτσος και τα μέλη της οικογένειάς του οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης λογιστικών στοιχείων στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

  Πλέον, η επικείμενη (την ερχόμενη Πέμπτη) Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένονται οι αντιδράσεις της διοίκησης. Σημειωτέον πως αύριο Τετάρτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η εξ αναβολής συζήτηση στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών του αιτήματος που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να τοποθετηθούν νέα μέλη στο ΔΣ της Folli Follie.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ