Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 08:22

  Νέα προσπάθεια για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ

  Νέα προσπάθεια για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε νέα, προγραμματισμένη για σήμερα, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, θα αναζητηθεί λύση στο ζήτημα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στον ΟΤΕ.

  Η συνάντηση αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί σήμερα, αντί της περασμένης Παρασκευής, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου είχε μεταβεί στη Βόννη στο πλαίσιο του management team meeting της DT.

  Ανοικτό το θέμα

  Το θέμα της ΕΣΣΕ παραμένει ανοικτό καθώς οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε οριστική συμφωνία. Έπειτα από μια πολυήμερη απεργία μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων που αποφασίστηκε από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, η πλευρά των συνδικαλιστών έχει αποδεχθεί ένα πρακτικό συμφωνίας που είχαν μονογράψει οι κ.κ. Φούκας και Βάκος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας (σ.σ. ο τελευταίος στη συνέχεια παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Β. Κατσαρό), επί του οποίου επιχειρούν να βελτιώσουν συγκεκριμένα σημεία.

  Σύμφωνα με  πληροφορίες, τα σημεία, μεταξύ άλλων, που η ΟΜΕ-ΟΤΕ έθεσε επί τάπητος, είναι διετής διάρκειας ΣΣΕ (αντί για 19μηνη), διασφάλιση θέσεων εργασίας, μέτρα στήριξης (κουπόνια) για τους χαμηλόμισθους, άμεση αύξηση 7,5% στους νέους εργαζόμενους (αντί για αύξηση 5,5% των μισθολογικών κλιμακίων από 1.1.2020 και επιπλέον 2% από 31.7.2021) και συμμετοχή στις διεργασίες για το μετασχηματισμό του ΟΤΕ.

  Στην τελευταία συνάντηση, η διοίκηση του ΟΤΕ επέμεινε στους όρους της ΕΣΣΕ που προβλέπει το πρακτικό συμφωνίας και μένει να φανεί εάν τελικώς υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων ή εάν αυτή είναι η οριστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και την οποία καλείται να αποδεχθεί η πλευρά των συνδικαλιστών, τη στιγμή που εντός της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπάρχουν φωνές που επιμένουν σε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

  Επιστροφή στο 40ωρο

  Με την προηγούμενη ΕΣΣΕ να έχει ήδη εκπνεύσει, πλέον υφίσταται νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, ακόμη και στο ζήτημα του ωραρίου καθώς από 1/2/2020, επανήλθε το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους, έπειτα από την παράταση που είχε δοθεί να υπάρξει ικανό διάστημα προσαρμογής των προγραμμάτων εργασίας των εργαζομένων. Μέχρι πρότινος και στο πλαίσιο των ΕΣΣΕ που είχαν υπογραφεί, ίσχυε 35ωρο καθεστώς εργασίας.

  Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης και με δεδομένο  ότι  τρεις από  τους  όρους της  προηγούμενης ΕΣΣΕ  (-9,5%,  35ωρο  και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων επανέρχονται στα επίπεδα του 2011 (από 31/12/2019), καθώς και το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους (από 1/2/2020).

  Διαβάστε ακόμη:

  - Ανοικτές ακόμη οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ στον ΟΤΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ