Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 07:49

  Ανοικτές ακόμη οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ στον ΟΤΕ

  Ανοικτές ακόμη οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ στον ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Το ζήτημα της κατάρτισης νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ  απέκτησε διαπραγματευτική βάση, αλλά φαίνεται πως απέχει ακόμη από οριστική συμφωνία.

  Έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ που ξεκίνησε μετά τις 10.30 περίπου χθες και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου αποδέχθηκε ως "βάση διαπραγμάτευσης" το πρακτικό συμφωνίας που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και της διοίκησης του ΟΤΕ.

  Η πλειοψηφία των μελών, με ψήφους 19 υπέρ – 16 κατά, εξουσιοδότησε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με βάση το σχέδιο συμφωνίας που είχαν μονογράψει οι κ.κ. Φούκας και Βάκος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας (σ.σ. ο τελευταίος στη συνέχεια παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Β. Κατσαρό).

  Βάση διαπραγμάτευσης

  Κατά πληροφορίες, η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας αφού αποδέχθηκε ως βάση διαπραγμάτευσης το πρακτικό συμφωνίας εξουσιοδότησε την διαπραγματευτική ομάδα να ξεκινήσει νέες συζητήσεις με η διοίκηση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αρχικών όρων. Ακολούθως η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ μετέβη στο κτίριο του Οργανισμού στην Παιανία όπου και ξεκίνησε εκ νέου διαπραγμάτευση με τη διοίκηση του ΟΤΕ.

  Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα σημεία , μεταξύ άλλων, που η ΟΜΕ-ΟΤΕ έθεσε επί τάπητος είναι διετής διάρκειας ΣΣΕ (αντί για 19μηνη), διασφάλιση θέσεων εργασίας, μέτρα στήριξης (κουπόνια) για τους χαμηλόμισθους, άμεση αύξηση 7,5% στους νέους εργαζόμενους (αντί για αύξηση 5,5% των μισθολογικών κλιμακίων από 1.1.2020 και επιπλέον 2% από 31.7.2021) και συμμετοχή στις διεργασίες για το μετασχηματισμό του ΟΤΕ.

  Νέες διαβουλεύσεις

  Ακολούθως, υπήρξε νέα συζήτηση αργά το βράδυ μεταξύ των συνδικαλιστών, επί της απάντησης που δόθηκε από πλευράς ΟΤΕ. Η πλειοψηφία των  μελών ζήτησε εκ νέου να υπάρξουν βελτιώσει επί της βάσης διαπραγμάτευσης και να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το πρακτικό συμφωνίας που μονογράφηκε την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει:

  * Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021.  Αυτό  θα  σήμαινε  ότι  ο  εισαγωγικός  βασικός  μισθός  ενός  νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

  *Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

  Διαβάστε ακόμη:

  Συνδικαλιστικά "μπρος-πίσω" για τη Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ