Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιαν-2020 08:36

  ΟΤΕ: Διατηρείται προσωρινά το 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας

  ΟΤΕ: Διατηρείται προσωρινά το 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην οικειοθελή απόφαση να διατηρηθεί προσωρινά το 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για την κατηγορία εργαζομένων που ίσχυε μέχρι και την 31.01.2020, αποφάσισε η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

  Η απόφαση αυτή ελήφθη με δεδομένο ότι, όπως έγραψε χθες το Capital.gr., εξέπνευσε, χωρίς συμφωνία, η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, 35ωρο ωράριο εργασίας, μισθολογικές αναπροσαρμογές, αλλά διασφάλιση θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, από χθες Τρίτη 31.12.2019 τυπικά και ουσιαστικά επανέρχεται το 40ωρο ωράριο εργασίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες ΣΣΕ.

  Προθεσμία

  Ο ΟΤΕ ενημέρωσε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα προσαρμογής των προγραμμάτων εργασίας των εργαζομένων. Προσέθεσε, ωστόσο πως εφόσον εξακολουθεί να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία, από την 1η Φεβρουαρίου 2020 θα εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων, το 40ωρο ωράριο εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε.

  Ουσιαστικά η διοίκηση του ΟΤΕ δίνει περιθώριο ενός μηνός στην ΟΜΕ-ΟΤΕ προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση για το ζήτημα της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΤΕ ως γνωστόν προκήρυξε μέσα στην εορταστική περίοδο απεργία διαρκείας (σ.σ. για κάθε εργάσιμη ημέρα) που ξεκίνησε στις 21/12/19 και ολοκληρώνεται στις 12/01/2020. Στη προσεχή συνεδρίασή του την ερχόμενη Παρασκευή  το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα κληθεί να αποφασίσει για τη "γραμμή" που θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις, καθώς η περίοδος των εορτών τελειώνει και η συμμετοχή συνολικά των εργαζομένων δεν φαίνεται να είναι "συντριπτική" όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές.

  Η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει σε σχέση με το παρελθόν οξύνει τη στάση της αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση και έχει διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται καμία απόλυση, ζητά αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων και τριετή Σ.Σ.Ε. στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές. Η πλευρά του ΟΤΕ έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μονοετή ΣΣΕ ώστε να προετοιμαστεί για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, μηδενικές αυξήσεις στους παλαιούς εργαζόμενους και έως 3% στους νέους εργαζόμενους.

  Σημειώνεται πως το 2014 είχε υπογραφεί ΣΣΕ με την οποία συνεχίστηκε η μεσοσταθμική μείωση της προηγούμενης σύμβασης κατά 11% για την επόμενη τριετία (20150-2017) για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ με τους ίδιους όρους, ενώ διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας και εντάχθηκαν στον ΟΤΕ περίπου 2.100 εργαζόμενοι της OTEplus.

  Ακολούθως το Μάρτιο του 2018 υπεγράφη (με αναδρομική ισχύ, από 1/1/2018) νέα ΣΣΕ που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αύξηση 2% του μισθού από 1.1.2018, και επιπλέον αύξηση 3% από 1.1.2019 και διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τη διετία, καθώς η εταιρεία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους μέχρι το τέλος του 2019.

  Τέλος, σε ότι αφορά στο θέμα των εργαζομένων στις υπηρεσίες φύλαξης που ανέδειξε το Capital.gr., σε ορισμένους από τους οποίους προσφέρθηκε αποζημίωση έως και 215 χιλιάδες ευρώ για να αποχωρήσουν καθώς οι θέσεις εργασίας τους έχουν καταργηθεί,  χθες υπήρξε νέα εξέλιξη. Η διοίκηση του ΟΤΕ είχε ανακοινώσει πως για τους έξι εργαζόμενους που επέμεναν στη στάση τους η σύμβασή τους θα λύνονταν στις 31/12, κάτι που συνέβη. Σε ορισμένους (βάσει των ετών εργασίας) εργαζόμενους είχε προσφερθεί ένα "πακέτο" εθελουσίας εξόδου με υψηλότατα, σε σχέση με την εργασιακή πραγματικότητα στη χώρα, κίνητρα που περιελάμβανε συνολικές απολαβές άνω των 220 χιλιάδων ευρώ και εξασφαλισμένη εργασία για τρία χρόνια στην ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει τις υπηρεσίες φύλαξης στον ΟΤΕ. Ωστόσο αρνήθηκαν και χθες παρέλαβαν τα έγγραφα απόλυσής τους, λαμβάνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

  Διαβάστε ακόμη: Εξέπνευσε, χωρίς συμφωνία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ