Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Δεκ-2019 07:33

  Άλφα Γκρίσιν: Οι πλειστηριασμοί, τα έσοδα και οι ενδιαφερόμενοι

  Άλφα Γκρίσιν: Οι πλειστηριασμοί, τα έσοδα και οι ενδιαφερόμενοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τρεις ενδιαφερόμενους προσέλκυσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Άλφα Γκρίσιν που βρίσκεται, από τον Αύγουστο του 2018, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

  Tο πωλητήριο

  Ως ειδικός διαχειριστής, η Grant Thornton προχώρησε στην εκποίηση των (επτά) γραφείων, από 75 έως 130 τ.μ., της Άλφα Γκρίσιν στην Λεωφόρο Συγγρού, στη Νέα Σμύρνη, των αποθηκών (6.000 τ.μ.) της στην Παιανία και κινητών περιουσιακών στοιχείων. Με την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να εκπνέει στις 23 Δεκεμβρίου, τρία φυσικά πρόσωπα έδωσαν το "παρών” στο διαγωνισμό, ενώ η μεγαλύτερη προσφορά διαμορφώθηκε σε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης, στο "σφυρί” βγήκαν και μηχανήματα, έπιπλα, εξοπλισμός, οχήματα, σήματα και απαιτήσεις από τρίτους.

  Πλέον, η Grant Thornton θα προχωρήσει στην κατάρτιση έκθεσης δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού, η οποία θα τεθεί προς επικύρωση από τη δικαιοσύνη.

  Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης της Άλφα Γκρίσιν δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των πιστωτών της εταιρείας που δραστηριοποιείται στους τομείς υποστήριξης χώρων, κρίσιμων εφαρμογών (BCC - Business Critical Continuity), της αξιοποίησης ακινήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εμπορίας και υποστήριξης συστημάτων κλιματισμού. Κι αυτό επειδή το business plan εξυγίανσης που είχε καταθέσει η Άλφα Γκρίσιν, προέβλεπε τη διασφάλιση μέσω ενεχύρων του 65% των χρεών, τη ρύθμιση των υπολοίπων και ίδια συμμετοχή με νέα κεφάλαια. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες φαίνεται ότι θα εισπράξουν, τελικά, ένα μικρό τμήμα μόνο των χρεών τους, με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank Εργασίας χρηματοδοτικές μισθώσεις να έχουν λαμβάνειν 9,3 εκατ. ευρώ, 6,5 εκατ., 10 εκατ. και περίπου 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα ποσά, συνολικής αξίας 27,8 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στο 85,12% του συνόλου των απαιτήσεων της εταιρείας.

  Τα προβλήματα

  Ο όμιλος Άλφα Γκρίσιν το 2008, αρκετά χρόνια, προτού τα οικονομικά προβλήματα γίνουν εμφανή, παρουσίαζε κύκλο εργασιών ύψους 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) είχαν διαμορφωθεί σε 3,5 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσουν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ το 2009.

  Στην οικονομική έκθεση του 2009, η εταιρεία σημείωνε ότι το 2010 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά διαθέτει μια εξαιρετικά ευέλικτη υποδομή που της επιτρέπει να λειτουργεί πάντα με το χαμηλότερο κόστος. Παρόλ’ αυτά, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον κάβο που εμφανίστηκε το 2011, ενώ η Άλφα Γκρίσιν, με παλαιότερη ανακοίνωσή της, καταλόγιζε ευθύνες στις πιστώτριες τράπεζες που απαίτησαν την "τοκοχρεωλυτική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, απαιτώντας παράλληλα η ρευστότητα της εταιρείας να διοχετευτεί αποκλειστικά σε αυτά και όχι στην αγορά, υπό τη μορφή προμήθειας, προϊόντων προς πώληση”. Ο Βασίλειος Γκρίσιν είχε συνδέσει αρχικά το όνομά του με την εμπορία αυτοκινήτων. Η εταιρεία όμως, διαφοροποίησε σημαντικά τη δραστηριότητά της στην πληροφορική, την ενέργεια και την αγορά ακινήτων, τομέας που λειτούργησε ως "βαρίδι”.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ