Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Αυγ-2018 07:44

  Οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Άλφα Γκρίσιν

  Οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Άλφα Γκρίσιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στο κλαμπ των εταιρειών που τίθενται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ανήκει η Άλφα Γκρίσιν που δραστηριοποιείται στους τομείς υποστήριξης χώρων, κρίσιμων εφαρμογών (BCC - Business Critical Continuity), της αξιοποίησης ακινήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εμπορίας και υποστήριξης συστημάτων κλιματισμού.  

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 1988/2018 έκανε δεκτή την αίτηση των πιστωτριών τραπεζών Alpha, Eurobank, Εθνική και της Eurobank Εργασίας Χρηματοδοτικές μισθώσεις για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. 

  Η εξέλιξη αποτελεί τον επίλογο ενός δικαστικού μπρα-ντε-φερ μεταξύ των τραπεζών και της εταιρείας, με έδρα την Παιανία, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 και αφορούσε την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες, κίνηση που έβρισκε αντίθετη τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας. Η τελευταία είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης  η οποία απορρίφθηκε με την ίδια δικαστική απόφαση.
   
  Ο έλεγχος στις τράπεζες
   
  Η Άλφα Γκρίσιν περνάει, πλέον, στον έλεγχο των πιστωτών της που όρισαν ως ειδικό διαχειριστή την εταιρεία παροχής ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκποιηθεί, μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών, είτε το σύνολο είτε τμήμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας με στόχο την ικανοποίηση των πιστωτών της.

  Πόσα οφείλει η Άλφα Γκρίσιν;

  Σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, η εταιρεία οφείλει 9,3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 6,5 εκατ. ευρώ στην Eurobank, περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και περίπου 2 εκατ. ευρώ στην Eurobank Εργασίας χρηματοδοτικές μισθώσεις. Τα συγκεκριμένα ποσά συνολικής αξίας 27,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 85,12% του συνόλου των απαιτήσεων της εταιρείας. 

  Όπως επισημαίνει η δικαστική απόφαση, η εταιρεία βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της, ενώ παρουσιάζει για τρεις συνεχόμενες χρήσεις (2014, 2015, 2016) αρνητικά ίδια κεφάλαια χωρίς η Γενική Συνέλευση της Άλφα Γκρίσιν να έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης.

  Στον αντίποδα κατά τη διοίκησή της, η εταιρεία δεν θα πρέπει να υπαχθεί σε κάθεστώς ειδικής διαχείρισης διότι "εξακολουθεί να εξοφλεί την πλειοψηφία των πιστωτών της, με εξαίρεση τις τράπεζες". Προσθέτει ακόμη ότι οι τράπεζες καταχρηστικά προσέφυγαν στην προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν.4307/2014 διαδικασία ειδικής διαχείρισης, καθώς "πρόθεσή τους είναι η βίαιη εκποίηση του ενεργητικού". Τον συγκεκριμένο όμως, ισχυρισμό, απέρριψε το δικαστήριο σημειώνοντας ότι ο εκάστοτε δανειστής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες, επιδιώκει, μέσω αυτών, την είσπραξη των απαιτήσεών του, όταν αυτές δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν διαφορετικά.

  Βέβαια, η Άλφα Γκρίσιν για να καταδείξει ότι εξακολουθεί να αποπληρώνει τα χρέη της προσκόμισε στο δικαστήριο αποδείξεις πληρωμής προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους. Ωστόσο, αυτές απερρίφθησαν από το δικαστήριο, καθώς "η πληρωμή μερικών μόνο χρεών δεν αναιρεί το γεγονός ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης των πληρωμών της, καθώς "αδυνατεί να πληρώσει το σημαντικότερο τμήμα των υποχρεώσεών της".  

  Εξάλλου, οι αριθμοί δεν είναι σύμμαχοι της Άλφα Γκρίσιν: τα ταμειακά διαθέσιμα του 2016 ανέρχονται σε περίπου 392 χιλ. ευρώ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων διαμορφώνεται σε 23,1 εκατ. ευρώ, τα αποθέματσ είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις ξεπερνούν ελαφρώς τα 3 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα ταμειακά διαθέσιμα, τα αποθέματα και τις απαιτήσεις σε βάρος οφειλετών της Άλφα Γκρίσιν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

  Το αδιέξοδο

  Οι συνεχείς ζημιές, ο υπερδανεισμός και η λάθος στρατηγική οδήγησαν την εταιρεία να εμφανίσει αρνητικά ίδια κεφάλαια τις χρήσεις 2014, 2015 και 2016. Η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 5 Μαΐου 2017 με αντικείμενο την έγκριση του συνόλου των απαιτούμενων διαδικασιών για την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης, έφεραν στο προσκήνιο το οικονομικό αδιέξοδο της Άλφα Γκρίσιν. Βέβαια, τα προβλήματα της εταιρείας είχαν αποτυπωθεί, πολλά χρόνια πριν, στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι από το 2010, προειδοποιούσαν για την απειλή λουκέτου στην εταιρεία. Στην εξαμηνιαία οικονομική χρήση του 2016, οι ελεγκτές προειδοποιούσαν για την δεινή οικονομική εικόνα της εταιρείας, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες ζημίες μεγάλου ύψους, χαμηλές έως αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειακών υποχρεώσεων και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Τον Νοέμβριο του 2016 οι τράπεζες αξίωσαν με εξώδικες δηλώσεις και επιστολές την άμεση καταβολή των οφειλομένων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν στην λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά της εταιρείας.

  Η εταιρεία ιδρύθηκε τo 1985 από τον Βασίλη Γκρίσιν, ο οποίος είχε εμφανίσει ιδιαίτερα ανοδική πορεία στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων. Ωστόσο, η εισηγμένη επικεντρώθηκε σε άλλους τομείς, όπως τα κλιματιστικά, τα συστήματα αδιάλειπτης λειτουργίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα ακίνητα και η ενέργεια, ορισμένοι από  τους οποίους, λόγω και της κρίσης, μετατράπηκαν σε δύσκολα διαχειρίσιμα βαρίδια. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αδυναμία της εταιρείας να διαχειριστεί την κατάσταση υπήρξε η αλλαγή διοίκησης το 2013, οπότε ο Αλιόσα Γκρίσιν, γιός του Βασίλη, ανέλαβε τα ηνία.

   
   

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ