Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 08:14

  Κληρώνει τη Δευτέρα για ΕΒΖ

  Κληρώνει τη Δευτέρα για ΕΒΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Διορία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έχει το επενδυτικό fund Kingsley Capital, να καταθέσει Proof of Funds προκειμένου να επιβεβαιώσει και εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. 

  Αυτό διεμήνυσαν χθες στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, βασική πιστώτρια της ΕΒΖ, στους εκπροσώπους του fund που βρέθηκαν στην Αθήνα και συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα. 

  Το ενδιαφέρον της Kingsley δεν είναι τωρινό, χρονολογείται ήδη από τα μέσα του 2017. Ωστόσο μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες οι Έλληνες εκπρόσωποι του fund δεν είχαν βρει ευήκοα ώτα στην Ελληνική Κυβέρνηση. Ακόμη και όταν ο προηγούμενος μνηστήρας της ΕΒΖ το fund Innovation Brain πέταξε λευκή πετσέτα δεν είχε προκριθεί η λύση της Kingsley.

  Ωστόσο σήμερα λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έχει θέσει η Πειραιώς προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που εκείνη προκρίνει, βάσει του οποίου η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα σπάσει στα τρία και η παραγωγή ζάχαρης θα σταματήσει για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, επανεμφανίσθηκε στο προσκήνιο η Kingsley ως ύστατη λύση.

  Πηγές με γνώση των επαφών αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΕΒΖ δίνουν λίγες πιθανότητες σε αυτό το σχέδιο. Χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομίας, το "χαρτί” που παρουσίασε η Kingsley Capital ήταν η Tracy Vowel, στέλεχος που έχει εργασθεί στον ενεργειακό τομέα και η οποία προκρίνεται από το fund να τρέξει την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ. 

  Η Kingsley Capital φέρεται να προσφέρει 70 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν και άλλα ανοίγματα, πέραν των γνωστών που παρουσιάζονται στο business plan που έχει καταρτίσει η Πειραιώς.

  Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, η οποία έχει καθαρίσει με δύο τροπολογίες την εταιρεία από του 200 και εργαζόμενούς της, το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή, εν όψει και των εκλογών, είναι να κλείσει η εταιρεία και να βρεθεί αντιμέτωπη με τους 300 και πλέον τευτλοπαραγωγούς.

  Σημειώνεται πως το σύνολο των πάσης φύσεως οφειλών της ΕΒΖ ανέρχονταν στα 248.795.733 ευρώ. Προς την τράπεζα Πειραιώς οι οφειλές της αγγίζουν τα 177,072 εκατ. ευρώ και τα 1,893 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Στα 6,662 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της προς τους με ειδικό προνόμιο πιστωτές, δηλαδή προς Ασφαλιστικά Ταμεία (2,965 εκατ. ευρώ), προσωπικό (1,3 εκατ. ευρώ), Δημόσιο (1,041 εκατ. ευρώ), ΟΑΕΔ (652 χιλ. ευρώ), Τευτλοπαραγωγούς (634 χιλ. ευρώ), κ.ά.

  Στους ανέγγυους πιστωτές οι οφειλές της αγγίζουν τα 63,167 εκατ. ευρώ, με το το 50% της οφειλής να αφορά τις οφειλές ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 14 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ, στα 9,4 εκατ. ευρώ προς τη Σερβική θυγατρική της Crvenka και στα 827 χιλ. ευρώ προς τη άλλη Σερβική θυγατρική της Sajkaska, προς τη ΓΑΙΑ οι οφειλές ανέρχονται σε 2,322 εκατ. ευρώ, προς τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο 1,397 εκατ. ευρώ και προς την Cristalco 1,147 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων