Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 08:42

  Folli Follie: Η PwC έρχεται, η Ecovis φεύγει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Folli Follie: Η PwC έρχεται, η Ecovis φεύγει

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αντικατάσταση των επί σειράς ετών ορκωτών ελεγκτών λογιστών του ομίλου – της Ecovis VNT και του Γ. Βαρθαλίτη που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας - προχωρά η Folli Follie. Πρόκειται για μια απόφαση με στόχο να αναδιατυπωθούν οι επίμαχες οικονομικές καταστάσεις του 2017, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να καταθέσει ένα σχέδιο εξυγίανσης, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Όπως προ μηνός είχε γράψει το Capital.gr, η PwC έπειτα από την κρούση που δέχθηκε, συμφώνησε και εκτός απροόπτου θα αναλάβει τον ειδικού σκοπού έλεγχο επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση που έληξε την 31.12.2017. Η σύμβαση της Folli Follie με τη PwC υπεγράφη παρά τις πληροφορίες περί ασυμβίβαστου, καθώς η PwC εμφανίζονταν να έχει παράσχει υπηρεσίες στην εταιρεία σε προγενέστερο διάστημα.

  Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί η PwC και σε ποιο εύρος θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, δεδομένου ότι ο όμιλος Folli Follie περιλαμβάνει συνολικά 45 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο. Πηγές της εταιρείας ανέφεραν πως σε ένα βαθμό θα αξιοποιηθεί το έργο και τα ευρήματα των προηγούμενων ελεγκτικών εταιρειών με τις οποίες είχε συνάψει συμβάσεις η FFG.

  Τύποις, για να αντικατασταθεί η ελεγκτική εταιρεία και ο ορκωτός ελεγκτής μιας εισηγμένης, εν προκειμένω της FFG, απαιτείται η έγκριση από (έκτακτη) γενική συνέλευση της εταιρείας και από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Η παύση ή η παραίτηση ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, ισχύει από την έγκρισή της από το Δ.Σ. της ΕΛΤΕ.

  Η έκτακτη γ.σ. της FFG έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου όπου και θα ζητηθεί η ανάκληση της εντολής που έχει λάβει από τη γ.σ. ο Γ. Βαρθαλίτης της ECOVIS και θα δοθεί (η εντολή) στην PwC. Ένα μήνα μετά, στις 22 Ιανουαρίου του 2019, ακολουθεί η συζήτηση στο Μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων που έχει καταθέσει η εταιρεία.

  Σημειώνεται πως ο κ. Βαρθαλίτης, έχει ήδη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ, το όργανο αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων στις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων δύο εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ως  κομβικό πρόσωπο στη διερεύνηση της υπόθεσης παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, ο ίδιος έχει ανακαλέσει την έκθεση επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017, όπου είχε διατυπώσει "γνώμη χωρίς επιφύλαξη”, ενώ έχει ζητήσει εγγράφως την παραίτησή του.

  Στην επιστολή παραίτησης που αποκάλυψε το Capital.gr, ο Γ. Βαρθαλίτης, ο οποίος διατηρούσε πολυετή συνεργασία με τη Folli Follie, εμφανίστηκε να διαχωρίζει τη θέση του και έκανε λόγο για "μη τήρηση από την εταιρεία των όρων που τέθηκαν για την ανάληψη της διενέργειας του επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017" και για "τέλεση απατηλών συμπεριφορών ως προς την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας". Ο Γ. Βαρθαλίτης συνεργάζεται από το 1993 με την Folli Follie, με ένα μικρό χρονικό διάλειμμα την περίοδο 2012-2015. Η Ecovis VNT Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ (με διακριτικό τίτλο Εcovis VNT Auditing SA), διορίστηκε για πρώτη φορά ως ελεγκτής - με απόφαση της γ.σ. της εταιρείας - τον Μάιο του 2015.

  Οι μνηστήρες των brands

  Την ίδια στιγμή, αρκετοί εγχώριοι όμιλοι και επιχειρηματίες κινούνται για να επωφεληθούν μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της Folli Follie, εποφθαλμιώντας τις συμφωνίες αντιπροσώπευσης που έχει εξασφαλίσει η τελευταία. Η FFG εμφανίζεται να αδυνατεί να διατηρήσει συμφωνίες με γνωστές φόρμες, μεταξύ των οποίων την UGG και άλλες.

  Όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" στο προσκήνιο φέρονται να έχουν εμφανιστεί επιχειρηματίες όπως ο Σταύρος Παπαϊωάννου, επικεφαλής της Lapin House και παρ’ ολίγον στρατηγικός συνεργάτης του ομίλου Folli Follie.

  Εκτός του κ. Παπαϊωάννου, ένα ακόμη όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του επί σειρά ετών υψηλόβαθμου στελέχους της FFG και επί μακρόν δεξί χέρι της οικογένειας Κουτσολιούτσου του κ. Ζαχαρίου αλλά και fund που συνδέεται με τον πρώην τραπεζίτη κ. Ταμβακάκη.

  Φυσικά στην πρώτη γραμμή της λίστας των ενδιαφερομένων έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Σάμυ Φάις αλλά και αυτά των ομίλων Σαράντη και Φουρλή. Η εταιρεία θα επιδιώξει να εμποδίσει την απώλεια εμπορικών της σημάτων, όπως επίσης και να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό για το 36% των Attica Department Stores.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Αυλαία με παραίτηση για τον ορκωτό ελεγκτή της Folli-Follie

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων