Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 08:16

  "Αυλαία" με παραίτηση για τον ορκωτό ελεγκτή της Folli Follie

  "Αυλαία" με παραίτηση για τον ορκωτό ελεγκτή της Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Επιστολή παραίτησης προς τη διοίκηση της Folli Follie Group και στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), απέστειλε προ ημερών ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής, Γιώργος Βαρθαλίτης, σε συνέχεια της ανάκλησης της έκθεσης επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για την εν λόγω χρήση όπου είχε διατυπώσει "γνώμη χωρίς επιφύλαξη”.

  Η επιστολή παραίτησης τυπικά αφορά στον επανέλεγχο των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017 της Folli Follie, για τον οποίο βρισκόταν σε ισχύ η σχετική εντολή. Στην επιστολή παραίτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για τη "μη τήρηση από την εταιρεία των όρων που τέθηκαν για την ανάληψη της διενέργειας του επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 "και για την τέλεση απατηλών συμπεριφορών ως προς την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας”.

  Ο Γ. Βαρθαλίτης ως ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας Ecovis επί σειρά ετών, έχει διενεργήσει τον απαιτούμενο έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group. Συγκεκριμένα, για τη χρήση 2017 τον οικονομικό έλεγχο πραγματοποίησε η Ecovis VNT Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ (με διακριτικό τίτλο Εcovis VNT Auditing SA), η οποία διορίστηκε για πρώτη φορά ως ελεγκτής - με απόφαση της γ.σ. της εταιρείας - τον Μάιο του 2015. Τον έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017 υπέγραψε ο ορκωτός ελεγκτής Γ. Βαρθαλίτης. Ο τελευταίος συνεργάζεται από το 1993 με την Folli Follie, με ένα μικρό χρονικό διάλειμμα την περίοδο 2012-2015.

  Τρίτοι παρατηρητές ανέφεραν πως στην επιστολή παραίτησης του ορκωτού ελεγκτή της ECOVIS, ουσιαστικά επιχειρείται να στοιχειοθετηθούν τα νομικά επιχειρήματα του ορκωτού λογιστή εν όψει των κλήσεων σε απολογία. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για το σκάνδαλο Folli Follie έχει ζητηθεί η δέσμευση των λογαριασμών του κ. Βαρθαλίτη, ο οποίος έχει ήδη παραπεμφθεί στην πειθαρχική διαδικασία από την ΕΛΤΕ για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr., o ίδιος εμφανίζεται να έχει αρνηθεί εδώ και καιρό την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, έπειτα από την αποκάλυψη των ατασθαλιών στο σκέλος των ασιατικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Να σημειωθεί πως η παύση ή η παραίτηση ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, ισχύει από την έγκρισή της από το Δ.Σ. της ΕΛΤΕ.

  Με τα δεδομένα αυτά και υπό το πρίσμα των καθυστερήσεων στην εύρεση ελεγκτικής εταιρείας, στενεύουν ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια για τη σύνταξη και τον έλεγχο των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση 2017, ενέργεια απαραίτητη για την βιωσιμότητα της εταιρείας.

  Εφόσον βρεθεί ελεγκτική εταιρεία για να αναλάβει τον επανέλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017, εκ των ελεγκτικών οίκων που βολιδοσκοπεί η διοίκηση της FFG, ο έλεγχος θα είναι μία δύσκολη άσκηση και θα απαιτηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον δύο με τριών μηνών τουλάχιστον μιας και όμιλος Folli Follie περιλαμβάνει συνολικά 45 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.

  Τι γίνεται με τα πορίσματα από ΕΛΤΕ και Alvarez&Marshal

  Υπενθυμίζεται ότι όλα τα ανωτέρω γίνονται υπό το πρίσμα του πορίσματος της ΕΛΤΕ το οποίο έχει αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και "καίει” τόσο τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή, όσο και τη διοίκηση της FF αποκαλύπτοντας τη δημιουργική λογιστική της τελευταίας, με την οποία εξωράιζε τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης τόσο για την χρήση του 2016 όσο και για την χρήση του 2017.

  Παράλληλα αναμένεται η κατάθεση του τελικού πορίσματος της A&M, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έως σήμερα έχει αποσταλεί μόνο το σχέδιο του πορίσματος, τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και στον αρμόδιο εισαγγελέα, κάτι που είχε αναφέρει με ανακοίνωσή της και η εταιρεία.

  Η χρηματοδότηση και τα ακίνητα

  Σήμερα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει επίσης το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ώστε να επιχειρηθεί να διευθετηθούν πολλές από τις εκκρεμότητες που παραμένουν, μια από τις οποίες είναι η εύρεση ορκωτού ελεγκτή. Περαιτέρω, συνεχίζεται η εξέταση των διαφόρων προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για την εξασφάλιση ρευστότητας.

  Οι απαιτήσεις των funds και χρηματοδοτών είναι ιδιαίτερα υψηλές, δεδομένου του σημείου που βρίσκεται η υπόθεση, και περιλαμβάνουν, όπως έγκαιρα έχει γράψει το Capital.gr., σειρά περιουσιακών στοιχείων, εν προκειμένω ακινήτων όχι μόνο στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στην Ελλάδα και αλλού, πολλαπλάσιας αξίας των κεφαλαίων που προσφέρονται.

  Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου σε Σπέτσες και Αστυπάλαια, με τα τελευταία να αναφέρεται ότι έχουν υποθηκευτεί από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, με τον ίδιο τρόπο όπως η πολυτελής βίλα στις Σπέτσες.

  Στο ακίνητο των Σπετσών την προσημείωση, ύψους 36,45 εκατ. ευρώ αιτήθηκε η εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, επικαλούμενη δανειακή σύμβαση του ιδίου ύψους (36,45 εκατ. ευρώ) μεταξύ της ίδιας της εταιρείας και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

  Η εταιρεία Petrus εμφανίζεται να είναι συμφερόντων του Andres Neumman Holzer, αντιπροέδρου της Dufry και βασικού μετόχου του ομίλου, ο οποίος προ ημερών υπέβαλλε την παραίτησή του από τον ελβετικό όμιλο.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Folli Follie: Σκληρό παζάρι για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων