Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 08:22

  Folli Follie: Σκληρό παζάρι για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εντείνεται μέρα με την ημέρα η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Folli Follie, με τον CEO και την ομάδα των συμβούλων του να συνεχίζουν τις επαφές με πιθανούς επενδυτές, αναζητώντας εναγωνίως διέξοδο.

  Οι διεργασίες πραγματοποιούνται υπό την πίεση της προθεσμίας, έως τις 12 Νοεμβρίου, που δόθηκε στην εταιρεία από το Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Έως τότε, η Folli Follie με προσωρινή διαταγή τελεί υπό προστασία έναντι των πιστωτών της.

  Η πίεση, ωστόσο, που ασκείται από τη μείωση του διαθέσιμου περιθωρίου ρευστότητας της εταιρείας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων κεφαλαίου κίνησης για την πληρωμή εμπορευμάτων, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

  Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και σύμβουλοι εξετάζουν διάφορες προτάσεις που έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων. Παρότι το μέλλον της εταιρείας που πλέον συνδέθηκε με το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, παραμένει αβέβαιο, υπήρξαν προσεγγίσεις από επενδυτικά σχήματα που εμφανίζονται διατεθειμένα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να συνδράμουν κεφαλαιακά.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η πιθανότητα αξιοποίησης ομολογιακών προϊόντων και μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης (mezzanine/bridge financing) και ενδεχομένως αύξησης κεφαλαίου για να εισέλθει νέος επενδυτής στην εταιρεία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να συναινέσουν ομολογιούχοι σε "ρολάρισμα" των ομολογιών που κατέχουν, στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται.

  Τα ανταλλάγματα που ζητούνται, ωστόσο, είναι, μεγάλα και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση στο σκέλος των εγγυήσεων που θα μπορούσαν να δοθούν από πλευράς της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

  Αυτές περιλαμβάνουν ακίνητα της Folli Follie, όπως το οικόπεδο και το κτίριο που στεγάζει την εταιρεία στον Άγιο Στέφανο, συμμετοχές που δεν υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, όπως η Links of London, αλλά και περιουσιακά στοιχεία των ίδιων των βασικών μετόχων, οι οποίοι είναι  ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στα βόρεια προάστια και αλλού.

  Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν πως θα διευθετηθούν οι σοβαρές εκκρεμότητες και θα αρχίσουν να κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα γύρω από την εταιρεία. Πρωτίστως, απασχολεί το ζήτημα του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου από Βig4 ελεγκτική εταιρεία, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα του ομίλου της FFG για το οικονομικό έτος 2017.

  Περαιτέρω, η πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και νέου οικονομικού διευθυντή που θα επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του ομίλου. Και όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο υπό τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος έχει ζητήσει το πόρισμα της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για τις ασιατικές δραστηριότητες του ομίλου FFG, αλλά και το πόρισμα της ΕΛΤΕ. Εξελίξεις σε επίπεδο δικαιοσύνης μπορεί να φέρουν μεγάλες ανατροπές και να ανατρέψουν τα όποια σχέδια επί χάρτου.

  Την ίδια στιγμή, αναζητείται λύση και για την εταιρική αναδιάταξη του ομίλου, καθώς θα πρέπει να διαχωριστεί από το "σάπιο" κομμάτι των ασιατικών δραστηριοτήτων, ώστε να προκύψει μια – σαφέστατα μικρότερου μεγέθους και δικτύου – "νέα" εταιρεία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων