Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2018 07:34

  Σίριαλ με την πώληση του Υγεία

  Σίριαλ με την πώληση του Υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αιφνιδιαστική για την αγορά κίνηση Αποστολόπουλου να υποβάλλει, από κοινού με το αμερικανικό fund H.I.G. Capital, προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της MIG στο Υγεία ανακατεύει εκ νέου την "τράπουλα” και θέτει νέα δεδομένα για την πώληση του νοσοκομείου, τη στιγμή που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο το deal με το CVC Capital Partners.

  Η τιμή προσφοράς που έδωσε η "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρίας Συμμετοχών” που ελέγχει τον όμιλο Ιατρικό Αθηνών, στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, μπορεί να μην βρίσκεται μακριά από τα 0,92 ευρώ που προσφέρει η Hellenic Healthcare, θυγατρική του CVC Capital Partners. Εντούτοις η πρόταση εξαγοράς της Αποστολόπουλος βασίζεται σε μη δεσμευτική προσφορά για τη χρηματοδότηση της πρότασης από την H.I.G. Capital International.

  Σε χθεσινή της ανακοίνωση σε συνέχεια της προσφοράς Αποστολόπουλου, η MIG ανέφερε πως η πρόταση θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων οργάνων του ομίλου, τα οποία θα λάβουν σχετικές αποφάσεις για την περαιτέρω διαδικασία.

  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί το πως θα προχωρήσει η συμφωνία με το CVC, τη στιγμή που η πλευρά Αποστολόπουλου έχει διευκρινίσει πως η προσφορά ισχύει μόνο εφόσον διενεργηθεί νομικός και οικονομικό έλεγχος (due diligence), όπως έγινε και στην περίπτωση της  Hellenic Healthcare.

  Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το σενάριο να προκριθεί η λύση διαγωνισμού, που πιθανότατα θα εξελιχθεί με γρήγορες διαδικασίες. Άλλες πλευρές ωστόσο έδιναν λίγες πιθανότητες σε αυτό το ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που η MIG δεχτεί τη διενέργεια  due diligence από τον όμιλο Αποστολόπουλου, τότε η πώληση του Υγεία θεωρείται πως μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι.

  Το κλίμα πάντως μεταξύ MIG και του ομίλου Αποστολόπουλου είναι τεταμένο, ειδικά μετά την αγωγή κατά των τράπεζας Πειραιώς, MIG και Υγεία στην οποία προχώρησε ο τελευταίος, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τη συμφωνία με το CVC.

  Όπως ισχυριζόταν στην αγωγή της η Apostolopoulos Holdings, δεν της δόθηκε το δικαίωμα διενέργειας, ιδίας έκτασης και περιεχομένου, οικονομικού και νομικού ελέγχου του Υγεία, προκειμένου να διατυπώσει ανταγωνιστική αν όχι καλύτερη προσφορά σε σχέση με το CVC.

  Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το Αίτημα Προσωρινής Διαταγής, είχε όμως προηγηθεί ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ MIG, Αποστολόπουλου και τράπεζας Πειραιώς. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και από  τη χθεσινή ανακοίνωση της "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρίας Συμμετοχών”, όπου το fund χαρακτηριζόταν "κερδοσκοπικό” και πως η προσφορά είχε στόχο τη "διατήρηση της ελληνικότητας του κλάδου υγείας”.

  Εκτός από ξαφνική αντεπίθεση του ομίλου Αποστολόπουλου, καθώς η ανταγωνιστική προσφορά έγινε στην εκπνοή της περιόδου αποκλειστικότητας του CVC Capital, και οι επαφές με το Harvard Investment Group Capital διεξάχθηκαν υπό μυστικότητα.

  Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο H.I.G. Capital, με πάνω από 25 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και σημαντικό χαρτοφυλάκιο στο real estate, αλλά και στο κομμάτι της περίθαλψης, έγινε γνωστό στην ελληνική αγορά το 2014 με την εξαγορά της Μαϊλλης.

  Ήταν δε μεταξύ των υποψηφίων  που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για Νηρέα και Σελλόντα στις αρχές του έτους. Το fund επενδύει σε εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με γραφεία στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντάλας, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και την Ατλάντα. Αριθμεί επίσης γραφεία θυγατρικών στο Λονδίνο και το Αμβούργο,  καθώς και στην Μπογκοτά, την Πόλη του Μεξικού, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο στη Νότια Αμερική.

  Πρόσφατα το HIG προχώρησε σε μια νέα συμφωνία που προβλέπει τη στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Aldemar για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ