Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 07:50

  Μπάμπης Βωβός: Γιατί "έχασε" την αγωγή €475 εκατ. κατά του Δημοσίου

  Μπάμπης Βωβός: Γιατί "έχασε" την αγωγή €475 εκατ. κατά του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Για τυπικούς λόγους, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο επικεφαλής της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Άρης Βωβός, δεν έγινε δεκτή η αγωγή κατά του Δημοσίου με την οποία η εταιρεία διεκδικούσε 475 εκατ. ευρώ για την μη υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης.

  Το σκεπτικό της αγωγής είναι ότι το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελεί νόμο του κράτους που ψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, το έργο ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικό αδιέξοδο.

  Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2014, η εταιρεία κατέθεσε αγωγή, η οποία εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2016. Εάν η αγωγή γινόταν δεκτή, τότε το ποσό που επιδικαζόταν στην εταιρεία θα βελτίωνε τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας που είναι αρνητικά και αποτρέπουν κάθε εγχείρημα επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο, όπως ανέφερε, χθες, η διοίκηση της εταιρείας.

  Η Βωβός είχε προχωρήσει, όπως προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης, στην εκχώρηση των απαιτήσεών προς τις πιστώτριες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστώτριες τράπεζες θα έπρεπε να εμπλακούν στη διαδικασία, καθώς η εισηγμένη στερείται ουσιαστικά, κατά το δικαστήριο, ενεργητικής νομιμοποίησης για την υποβολή της αγωγής με την οποία διεκδικούσε το ποσό των 475 εκατ. ευρώ. 

  "Η τράπεζα που υπέβαλε κύρια παρέμβαση και ζήτησε να καταστεί διάδικος στη δίκη, παρέλειψε, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου, να προσκομίσει καταστατικό. Ως αποτέλεσμα δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχτεί ότι αυτός που έχει υπογράψει το πληρεξούσιο εξουσιοδοτεί την τράπεζα. Επομένως απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους η κύρια παρέμβαση", ανέφερε, χθες,  ο κ. Βωβός.

  Πλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει στην επανέγερση της αγωγής, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μερική άρση της εκχώρησης, κίνηση που είναι απαραίτητη για να επανέλθει η ενεργητική νομιμοποίηση.

  "Η διαδικασία καθυστέρησε 4-5 χρόνια πίσω. Σήμερα, θα μπορούσαμε να έχουμε μία απόφαση που να επιδικάζει ένα σοβαρό ποσό στην εταιρεία, παρέχοντας σημαντική ρευστότητα".

  Σε τι προσβλέπει η εταιρεία

  Πλέον, η ΜΒΔΤ προσβλέπει στην αξιοποίηση της έκτασης στον Πόρο, κάτι που αποτελεί "μεγάλο στοίχημα”. Τα σχέδια προβλέπουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων  με έμφαση στον θεματικό τουρισμό. "Το ακίνητο δεν έχει μεταβιβαστεί στις τράπεζες και μέσω της πώλησης του προβλέπεται η ικανοποίηση των πιστωτών. Ωστόσο, αν και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, όσοι ενδιαφέρονται για το ακίνητο θέλουν να το αγοράσουν είτε με κούρεμα είτε με κεφαλαιοποίηση δανείων" ανέφερε ο Άρης Βωβός.

  Ακόμη, η εταιρεία προσανατολίζεται στην αποπεράτωση του κτηρίου της στην Λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι για το οποίο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.  Το κτήριο παραμένει φάντασμα από το 2004, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, ανέστειλε τις κατασκευαστικές εργασίες, επειδή απουσίαζε η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος της Σαπφούς με το οποίο γειτνιάζει το ακίνητο.

  Το 2009 το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου έλαβε απόφαση για την έγκριση της μελέτης οριοθέτησης του ρέματος, η οποία-στο μεσοδιάστημα ακολούθησαν ενστάσεις κατά της απόφασης- δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2014. Αυτή τη στιγμή, οριστικοποιούνται οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος για την εξασφάλιση της έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης του υφιστάμενου κτίσματος. Εκτιμάται ότι μέσα σε περίπου 45 ημέρες, από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, η Μπάμπης Βωβός θα έχει αποκτήσει τη σχετική έγκριση. 

  Ο αρχικός σχεδιασμός της ΜΒΔΤ προέβλεπε την ανάπτυξη τετραώροφου κτηρίου με εμβαδόν 3.000 τ.μ., στο οικόπεδο τριών στρεμμάτων. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα υποχρεώνουν την εταιρεία να περιοριστεί στην υλοποίηση ενός κτηρίου με συνολικό εμβαδόν 1.500 τ.μ., στην ολοκλήρωση, δηλαδή, της κατασκευής του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

  Επενδυτικό ενδιαφέρον συναντά και οικόπεδο της εταιρείας στην Λεωφόρο Κηφισίας 338 στο Ψυχικό.

  dimitris.delevegos@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ