Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 08:36

  Μάχη οπισθοφυλακής σε Euromedica - Axon για τον Θ. Λιακουνάκο

  Μάχη οπισθοφυλακής σε Euromedica - Axon για τον Θ. Λιακουνάκο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αγώνα για να διατηρήσει το μετοχικό έλεγχο τις Euromedica και Axon Συμμετοχών δηλώνει αποφασισμένος να δώσει ο Θωμάς Λιακουνάκος. Στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Axon, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας συμμετοχών και της θυγατρικής της έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξει γραμμή άμυνας απέναντι στην προσπάθεια να τεθεί η Axon (κατέχει το 47% της Euromedica, μεταξύ άλλων) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης (σ.σ. λόγω υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται), ενώ έκανε λόγο για την ύπαρξη συγκεκριμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα δάνεια που κατέχει πιστώτρια τράπεζα, της τάξης των 46 εκατ.ευρώ, στην εταιρεία συμμετοχών.

  Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, στη γ.σ. προτάθηκε – και τελικώς εγκρίθηκε από τους μετόχους με αυξημένη απαρτία της τάξης του 70,30% - η πρόταση για την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 33,9 εκατ. ευρώ µε κεφαλαιοποίηση αποθεµατικών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 14 εκατ.ευρώ, µε την έκδοση νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών, µε καταβολή µετρητών και δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων.

  Εν όψει της συζήτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αύριο Πέμπτη 19/4/2018 της αίτησης που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για την υπαγωγή της Axon σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, ο κ. Λιακουνάκος ανέφερε πως στόχος του ιδίου και της διοικητικής ομάδας είναι να καταστεί σαφές πως η επιλογή της ειδικής διαχείρισης δεν είναι μονόδρομος. Σημείωσε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος καθώς η τράπεζα έχει ενημερωθεί για συγκεκριμένα funds (τα οποία δεν κατονόμασε) που ενδιαφέρονται να καλύψουν την αύξηση και να αποκτήσουν τα δάνεια της εταιρείας.

  Μπλόκο στη Farallon

  Παρουσία του νομικού Νίκου Πιμπλή, ο κ. Λιακουνάκος χαρακτήρισε τη χειρότερη δυνατή επιλογή να οδηγηθεί η εταιρεία σε ειδική διαχείριση, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο πολύ καλύτερες επιλογές, ήτοι ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και εταιρείας/μετόχους ή η πώληση των δανείων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Euromedica.

  Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πώληση, έναντι 32 εκατ. ευρώ, στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital Management δανείων ύψους 184 εκατ. ευρώ που κατείχαν οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, στην Euromedica, ο κ. Λιακουνάκος ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση ότι εκδόθηκε (χθες) προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβίβαση δανειακών και πιστωτικών συμβάσεων της εταιρείας έως την συζήτηση στη δικάσιμο που έχει οριστεί για την 22α Μαΐου 2018. Με τον τρόπο αυτό ο βασικός μέτοχος της εταιρείας επιχειρεί να εμποδίσει την πώληση των δανείων, ανακοινώνοντας επίσης ότι έχει προσφύγει και κατά της συνολικής διαδικασίας.

  Σχολιάζοντας σχετικά, είπε ότι επιχείρησε να αναζητηθεί μια κοινή γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας με τη Farallon (στην οποία βρίσκεται πλέον ο Τάκης Δουμάνονγλου, επι σειρά ετών στενός συνεργάτης του Λιακουνάκου), ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.

  Στη γ.σ. που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρας, ο βασικός μέτοχος του ομίλου ερωτηθείς για το κατά πόσον θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν με τα ενδιαφερόμενα funds.

  Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα ζητήματα που αντιμετωπίσει η Euromedica (σ.σ. στο τέλος του περυσινού Ιουνίου αρνητικά κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα δάνεια 373 εκατ. ευρώ, από τα οποία ληξιπρόθεσμα είναι 361 εκατ. και σύνολο υποχρεώσεων 630 εκατ. ευρώ), απέδωσε την πορεία της εταιρείας σε τρεις παράγοντες: στα μέτρα rebate και το clawback που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας ("πληρώσαμε 205 εκατ.ευρώ στο κράτος εξαιτίας αυτών των μέτρων, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ"), στις καθυστερήσεις πληρωμών προς την εταιρεία ("μονο από την περίλθαψη ασθενών από τον πόλεμο στη Λιβύη μας χρωστούν 40 εκατ. ευρώ") και στην μείωση των τιμών τιμοκαταλόγου του ΕΟΠΥΥ.

  Πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα συζητηθεί (και ποια θα είναι η κατάληξη) η αίτηση της Τρ. Πειραιώς στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αύριο Πέμπτη, να τεθεί η Axon σε ειδική διαχείριση, κάτι που για την τράπεζα αποτελεί μοναδική διέξοδο για τη διάσωση της επιχείρησης ή επιμέρους δραστηριοτήτων της και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για το σύνολο των πιστωτών της.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Η κρίσιμη ζαριά του Θ. Λιακουνάκου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων