Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 17:06

  Δίκη Folli Follie: Παρόντες οι Κουτσολιούτσοι - Θέμα με Κινέζο κατηγορούμενο και το αμετάφραστο βούλευμα

  Δίκη Folli Follie: Παρόντες οι Κουτσολιούτσοι - Θέμα με Κινέζο κατηγορούμενο και το αμετάφραστο βούλευμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στις 19 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για το σκάνδαλο μαμούθ της Folli Follie, με εκτιμώμενη ζημία 413 εκατομμύρια ευρώ και πρωταγωνιστές τον ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον γιο του Τζώρτζη και τη σύζυγό του Καίτη. Και οι τρεις ήταν παρόντες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών (οι δύο πρώτοι είναι προσωρινά κρατούμενοι), όπως επίσης και έξι ακόμη κατηγορούμενοι, ενώ σε ό,τι αφορά τους εμπλεκόμενους που καταζητούνται, αυτοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

  Το 18μηνο

  Οι βασικοί κατηγορούμενοι κρατούνται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020, συνεπώς αν η δίκη δεν ολοκληρωθεί έως τις 9 Μαρτίου, τότε οι δύο κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Μάλιστα, κατέγραψαν και τις απόψεις τους, αφού οι συνήγοροί τους όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε και τις συνεδριάσεις για τον μήνα Φεβρουάριο ζήτησαν να μειωθούν. Οι δικηγόροι μίλησαν για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης. "Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή, μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι", είπαν οι συνήγοροι!

  Η αίθουσα

  Η δίκη, με πάνω από 100 διαδίκους, ξεκίνησε το πρωί σε μια κατάμεστη μικρή αίθουσα του Εφετείου, η οποία εκ των πραγμάτων δεν επαρκεί για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εν μέσω της πανδημίας. Τελικά, μετά από αίτημα της υπεράσπισης με απόφαση του δικαστηρίου η δίκη μεταφέρθηκε σε άλλη αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου.

  Η μετάφραση

  Στην έναρξη της διαδικασίας από τους 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η εισαγγελία Εφετών παρέπεμψε τελικά στο ακροατήριο τους 10. Και αυτό γιατί ο ένας Κινέζος απεβίωσε και οι άλλοι δύο ήταν αγνώστου διαμονής.

  Οπως όμως έγραψε το Capital.gr, με την έναρξη της δίκης εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του ενός κατηγορούμενου κινεζικής καταγωγής και υπέβαλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος, καθώς επίσης και να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα είτε στην αγγλική είτε στην κινεζική γλώσσα ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται.

  Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα. Οι πρώτοι συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν τον λόγο, μεταξύ αυτών και ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ζήτησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργός για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. Και αυτό διότι, όπως είπε ο συνήγορος του Τζ. Κουτσολιούτσου, σε περίπτωση καταδίκης του εντολέα δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

  Πολιτική αγωγή

  Παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας δήλωσαν στην αρχή της διαδικασίας η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥ, η Alpha Bank, διάφορες εταιρείες, εκ των μια από αυτές συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie, καθώς και μεμονωμένοι επενδυτές. Κοινός παρονομαστής όλων των αιτημάτων πολιτικής αγωγής είναι η ζημία που, όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, έχουν υποστεί από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και ότι εξαπατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφυλασσόμενοι μάλιστα να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίησή τους.

  Αποδέσμευση ακινήτων

  Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές. Η εν λόγω συμφωνία αφορά σε κούρεμα χρέους ώστε οι πιστωτές και οι ομολογιούχοι να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

  Ωστόσο, όπως σχολίασαν συνήγοροι υπεράσπισης, στο δικαστήριο έχουν δηλώσεις παραστάσεις πολιτικής αγωγής και οι μικρομέτοχοι που εμφανίζονται ως εξαπαντηθέντες. Και ανακύπτει το έξης νομικό ζήτημα, όπως έλεγαν: Πώς το δικαστήριο θα αποφασίσει αποδέσμευση σε περίπτωση που αποδειχθεί κατά τη διαδικασία ότι και αυτοί εξαπατήθηκαν. Από πού δηλαδή θα διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν από την οικονομική απώλεια.

  Εν τέλει η δίκη διεκόπη για 19 Ιανουαρίου, προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί αν θα δικάσει τον Κινέζο κατηγορούμενο αλλά και για να νομιμοποιηθεί η υπεράσπιση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ