Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 07:44

  Δίκη Folli - Follie: Ο "κινεζικός" ιός του αμετάφραστου βουλεύματος που "απειλεί" και το 18μηνο των Κουτσολιούτσων

  Δίκη Folli - Follie: Ο "κινεζικός" ιός του αμετάφραστου βουλεύματος που "απειλεί" και το 18μηνο των Κουτσολιούτσων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:56

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πέντε συν ένα κακουργήματα, που αποτιμώνται σε μια πρωτοφανή ζημία πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, αφορά η πολύκροτη δίκη για το αποκαλούμενο σκάνδαλο-μαμούθ της Folli Follie που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

  Πρόκειται για ένα πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο που τάραξε τα νερά σε όλα τα οικονομικά επίπεδα και έφερε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά, με πρωταγωνιστές, κατά την κατηγορία, τον ιδρυτή της εταιρίας Δημ. Κουτσολιούτσο και τον γιό του Τζώρτζη, που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι τον Σεπτέμβριο του 2020. Σήμερα και οι δυο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμφανιστούν, όπως και η σύζυγος του ιδρυτή Καίτη, στο εδώλιο του δικαστηρίου, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί συνολικά 13 άτομα για πέντε κακουργήματα (συν ένα επιπλέον για τον Δημ. Κουτσολιούτσο).

  Το 18μηνο και η μετάφραση

  Η δίκη ξεκίνησε με τη σκιά του γεγονότος ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός 2 μηνών, οι μοναδικοί κατηγορούμενοι που κρατούνται, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης και ο γιός του Τζώρτζης, θα αποφυλακιστούν λόγω εξάντλησης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

  Τα δυο μέλη της οικογένειας που έλεγχαν την εταιρία, προφυλακίστηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2020 και ο ανώτατος χρόνος (προσωρινής) κράτησης ολοκληρώνεται στις 9 Μαρτίου 2021. Η δίκη είναι εξαιρετικά ογκώδης σε πρόσωπα, δικηγόρους, διαδίκους, μάρτυρες αλλά και έγγραφα, γεγονός που σημαίνει πως η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται υπό καταιγιστικούς ρυθμούς με πολλαπλές συνεδριάσεις ανά βδομάδα. Ηδη όμως καταγράφονται εμπόδια:

  Μεταξύ των 13 κατηγορουμένων για το - κατά το κατηγορητήριο - σκάνδαλο μαμούθ είναι και δυο Κινέζοι, συνεργάτες της Folli Follie στην Ασία που φέρονται να συμμετείχαν στο "μαγείρεμα” των ισολογισμών και στη δημιουργία πλαστών πλεονασμάτων.

  Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ μέχρι τώρα στην ποινική διαδικασία της έρευνας και παραμένουν άφαντα. Η έστω και ως αγνώστου διανομής, επίδοση της κλήτευσής τους στη δίκη στην Εισαγγελία Εφετών, γεννά μια υποχρέωση εκ μέρους της Πολιτείας. Να μεταφραστεί το, έκτασης 854 σελίδων, βούλευμα στα Κινέζικα, δηλαδή τη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων. Η μετάφραση, κατά πληροφορίες έχει ζητηθεί ήδη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Εφόσον οι κατηγορούμενοι δεν εμφανιστούν, αυτό δεν δημιουργεί άμεσο πρόβλημα. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να εμφανιστεί στη δίκη δικηγόρος που θα τους εκπροσωπεί, όπερ σημαίνει ότι αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα άμεσης εξέλιξης της δίκης.

  Συνωστισμός

  Ενα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στην εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας είναι η ανθρωπογεωγραφία της σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης "Ο”. Τα δικαστήρια μεν λειτουργούν κανονικά, με όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, εκτός κι αν ο διευθύνων αποφασίσει διαφορετικά. Εν προκειμένω τα προβλήματα όμως είναι πολλά:

  Οι 13 κατηγορούμενοι "παράγουν” επιπλέον περίπου 30 δικηγόρους, αιτήματα πολιτικής αγωγής έχουν υποβάλλει 13 νομικές και φυσικές οντότητες προσθέτοντας άλλους 30 δικηγόρους, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι 40, συνεπώς (πρόχειρα) προκύπτει σύνολο άνω των 100 παραγόντων σε μια δίκη.

  Μάλιστα η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σε αίθουσα του 4ου ορόφου του Εφετείου, δηλαδή μια αίθουσα λίγων τετραγωνικών μέτρων. Δεδομένο λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται πως θα υποβληθούν αιτήματα για διακοπή και μετακίνηση της δίκης σε άλλη αίθουσα. Τόσο μεγάλη αίθουσα όμως, πλην της αίθουσας τελετών (η οποία έχει δεσμευθεί για άλλη δίκη) δεν υπάρχει στο Εφετείο.

  Πολιτική αγωγή

  Ακόμα όμως κι αν ξεπεραστούν αυτά τα τεχνικής φύσεως προβλήματα, αναμένεται να τεθούν ζητήματα νομιμοποίησης της πολιτικής αγωγής. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί (ή αναμένεται να υποβληθούν) 13-14 αιτήματα παράστασης πολιτικής αγωγής (υποστήριξης της κατηγορίας) από φυσικά πρόσωπα, εταιρείες διαχείρισης μερισμάτων ακόμα και φορείς του δημοσίου (π.χ ΕΦΚΑ) που είχαν επενδύσει. Η υπεράσπιση είναι δεδομένο ότι θα αντιλέξει σε πολλές από αυτές και φυσικά αναμένεται και επ΄ αυτού νομική μάχη.

  Βούλευμα

  Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η οικογένεια μαζί με τα υπόλοιπα κατηγορούμενα διευθυντικά στελέχη του ομίλου κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

  Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της εταιρείας, κατηγορείται επιπλέον για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ενώ η εκτιμώμενη ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς το ακριβές ύψος της να έχει υπολογιστεί.

  Σύμφωνα με το βούλευμα, από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 11 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000. Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, οι κατηγορούμενοι, τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στην Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

  Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των "ψευδοεταιρειών", στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

  Έτσι κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, αλλά και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά. Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.

  Η δίκη για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Την ίδια ώρα, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o επικεφαλής της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας.

  Η υπόθεση αφορά τα όσα δεν έπραξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την άνοιξη του 2018, όταν ήδη είχαν έρθει στο φως στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Folli Follie. Αν και οι επενδυτές ζητούσαν τότε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρίας εκείνη ουδέν έπραξε. Αρχικά, η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε μετά την αποκάλυψη email μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας που περιλαμβάνονταν στην προσωρινή έκθεση της εταιρείας Price Waterhouse Cooper η οποία πραγματοποίησε έλεγχο στη Follie.

  Στα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εμφανίζεται ο διευθυντής να ενημερώνει τον Τζ.Κουτσολιούτσο για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτως ώστε να καθυστερήσει ο έλεγχος.

  Ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική μετά την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο κατέληξε πως προκύπτουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κρίνοντας πως όφειλε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ