Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 12:32

  Τι αναμένουμε από την EKT: Δεδομένο το +0,5% σήμερα, το βλέμμα στον Μάρτιο

  32177939
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα (0,5%) με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προθέσεις που θα αφήσει να διαφανούν για τη συνέχεια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

  Ειδικότερα, η δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα έχει τιμολογηθεί πλήρως στις αγορές όπως δείχνουν τα σχετικά futures, μετά και τις επανειλημμένες σχετικές αναφορές από αξιωματούχους της.

  Το αν θα ακολουθήσει και τρίτη αύξηση κατά 0,5% τον Μάρτιο την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί είναι αντικείμενο εντατικών συζητήσεων, με αρκετούς δείκτες να υποδηλώνουν ότι πιθανώς χρειάζεται περισσότερη δράση για να συγκρατηθεί η χειρότερη άνοδος των τιμών της ευρωζώνης εδώ και μία γενιά.

  Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΚΤ θα έρθει λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα περιορίζοντας τη νέα της αύξηση στις 25 μονάδες βάσης (0,25%) που έφερε όμως το δικό της κόστος δανεισμού εξαιρετικά υψηλότερα, στο εύρος του 4,5% -4,75%.

  Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επίσης να αξιολογήσουν μία σειρά από φρέσκα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία έδειξαν να απομακρύνεται η ύφεση από την ευρωζώνη, αλλά παρείχαν επιχειρήματα τόσο στα "γεράκια" όσο και στα "περιστέρια" της ευρωτράπεζας.

  Η ΕΚΤ θα κάνει τις ανακοινώσεις της στις 3:15 μ.μ. Ελλάδος στην Φρανκφούρτη και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει δεσμευτεί ότι μαζί με τους συναδέλφους της θα "επιμείνουν σε πορεία" που θα ανακόψει τον πληθωρισμό, θα μιλήσει μισή ώρα αργότερα.

  Επιτόκια

  Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, όταν η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% τον Δεκέμβριο, είχε δηλώσει ότι το κόστος δανεισμού "πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ακόμα με σταθερό ρυθμό".

  Το λεκτικό αυτό ήταν μέρος συμβιβασμού με τους αξιωματούχους της που αρχικά επιδίωκαν μεγαλύτερη αύξηση 75 μονάδων βάσης (0,75%) και ώθησε υψηλότερα τα πονταρίσματα των traders για το τελικό επίπεδο των επιτοκίων της ΕΚΤ στο τέλος του τρέχοντα κύκλου νομισματικής σύσφιξης.

  Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ και του Γάλλου Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό, εξέφρασαν στη συνέχεια την υποστήριξή του για δύο ακόμη κινήσεις 50 μ.β., αρχής γενομένης από σήμερα.

  Με συναδέλφους τους όμως να ζητούν μία πιο σταδιακή προσέγγιση, η προσοχή θα στραφεί στη διατύπωση της δήλωσης της ΕΚΤ και στα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ, τα οποία θα μπουν "στο μικροσκόπιο" σε αναζήτηση ενδείξεων για το τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα.

  Προς το παρόν η αγορά βλέπει κορύφωση των επιτοκίων στη ευρωζώνη στο 3,25% τον Μάιο και μετά μικρή μείωση τον Ιούλιο.

  bwbx

  Όπως επισημαίνει πάντως το Bloomberg, ίσως είναι υπερβολικό να περιμένουμε ενδείξεις για το πώς θα προσεγγίσει η ΕΚΤ τη μεθεπόμενη συνεδρίαση, τον Μάιο, καθώς θα έχουν μεσολαβήσει ακόμα τρεις μετρήσεις του πληθωρισμού, αλλά και οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του Μαρτίου της Κομισιόν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ