Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 21:00

  Fed: Κατέβασε κι άλλο ρυθμό, με αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - Ο ρυθμός εφεξής θα είναι ο κατάλληλος

  Επιμένει επιθετικά η Fed - Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ να συνεχίζεται, όπως κατέδειξε πρόσφατα και ο δείκτης προσωπικών δαπανών -προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό- η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις προσδοκίες οικονομολόγων και επενδυτών, επιβραδύνοντας εκ νέου τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει και τα πρακτικά της Επιτροπής από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

  Πιο συγκεκριμένα, η FOMC προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,50%-4,75%, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη σταθερή δέσμευσή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, δίνοντας παράλληλα σήμα ότι με ανάλογο ρυθμό πρόκειται να κινηθεί και στη συνέχεια.

  Όπως αναφέρει η FOMC, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής, την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και το ποσοστό της ανεργίας να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. 

  Προσθέτει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες και συμβάλει στην αύξηση της αβεβαιότητας παγκοσμίως, κι ως εκ τούτου παραμένει πολύ προσεκτική όσον αγορά τους πληθωριστικούς κινδύνους.

  Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα είναι ο κατάλληλος από εδώ και πέρα προκειμένου να επιτευχθεί ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο που θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Όπως αναφέρει, για τον καθορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων, η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση του αντίκτυπου της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

  Παράλληλα, σημειώνει ότι θα συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη με τη μείωση των διακρατούμενων κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων τίτλων, όπως έχει περιγράψει στο παρελθόν.

  Την ίδια στιγμή, πάντως, σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις των κινήσεων αυτών στις οικονομικές προοπτικές και επαναλαμβάνει ότι θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιολογήσεις της θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, από τα στοιχεία για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, ώς τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

  Σημειώνεται ότι είναι η όγδοη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων που έχει κάνει η Fed από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης, με το επιτόκιο αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να βρίσκεται πλέον μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το "ταβάνι” που έθεσε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για εύρος επιτοκίων 5%-5,25%.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή απόφαση ήταν ευρέως διαδεδομένη, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει με βεβαιότητα σχεδόν 100% μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

  Πλέον, τα βλέμματα οικονομολόγων και αγοράς είναι στραμμένα στην καθιερωμένη ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς το ζητούμενο είναι πόσο ακόμη προτίθεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκιά της, δεδομένου ότι αρκετοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ