Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Ιαν-2023 12:08

  Απροσδόκητη ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 4ο τρίμηνο

  ΑΕΠ Ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:25

  Η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε οριακή ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και βλέπει να απομακρύνονται τα υφεσιακά σύννεφα, παρά το υπερβολικά υψηλό κόστος της ενέργειας, την εξασθένιση του οικονομικού κλίματος και τα αυξημένα επιτόκια.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για οριακή συρρίκνωση κατά 0,1% σε έρευνα του Reuters.

  Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 1,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις για 1,8%.

  Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

  Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της νομισματικής ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το τρίμηνο αλλά η Γαλλία και η Ισπανία θετικούς. Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση που υπόκειται σε αναθεωρήσεις.

  Μεταξύ των κρατών - μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο καταγράφηκε στην Ιρλανδία με +3,5%, ενώ ακολούθησαν η Λετονία με +0,3% και με +0,2% οι Ισπανία και Πορτογαλία.

  Αντίθετα, η μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση εμφανίστηκε στη Λιθουανία με -1,7% και ακολούθως στην Αυστρία (-0,7%) και τη Σουηδία (-0,6%).

  Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ήταν θετικός για όλες τις χώρες εκτός από τη Σουηδία (-0,6%) και τη Λιθουανία (-0,4%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ