Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 16:39

  Οι μειώσεις επιτοκίων του Ερντογάν θα εξελιχθούν σε μπούμερανγκ στην κάλπη

  Οι μειώσεις επιτοκίων του Ερντογάν θα εξελιχθούν σε μπούμερανγκ στην κάλπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάζει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του 2023.

  Όμως, η επιδίωξη του προέδρου για οικονομική επέκταση μέσω χαμηλότερου κόστους δανεισμού και μεγαλύτερης πίστωσης -μια πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς στο παρελθόν- μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ. Οι ανισορροπίες στην οικονομία αυξάνονται και απειλούν να τον "χτυπήσουν" στην κάλπη, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg, επικαλούμενο οικονομολόγους.

  Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου φέτος, κάτι που την καθιστά το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σχεδόν στο 20%, αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει απότομα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Ο κυβερνήτης Σαχάπ Καβτζίογλου έχει επισημάνει ότι θα έρθουν περισσότερες περικοπές σε μια στιγμή που άλλες αναδυόμενες αγορές αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

  Οι μεγιστάνες ακινήτων και οι εξαγωγείς επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια και την ασθενέστερη λίρα, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου η έκρηξη στην αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα ενοίκια συμπιέζουν τα κατώτερα στρώματα της χώρας, την παραδοσιακή βάση ψηφοφόρων του Ερντογάν, ανέφερε το Bloomberg.

  Ο Hacer Foggo, ιδρυτής του Deep Poverty Network, είπε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών δεν είναι σε θέση να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως φαγητό και ενοίκια. "Δουλεύω στον αγρό τα τελευταία 20 χρόνια και για πρώτη φορά βλέπω τη φτώχεια να μετατρέπεται σε πείνα και τους ανθρώπους να ζητούν φαγητό", είπε στο Bloomberg.

  Οι χαμηλόμισθοι της Τουρκίας είδαν το μερίδιό τους στο ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,9% το 2020, ενώ οι υψηλόμισθοι αύξησαν το μερίδιό τους κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 47,5%, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία.

  "Η ανάπτυξη που βασίζεται στην πιστωτική έκρηξη είναι προβληματική. Υπερθερμαίνει την οικονομία, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, πιέζει το νόμισμα και αποτυγχάνει να προσελκύσει υψηλής ποιότητας πόρους που απαιτούνται για τη βελτίωση της ευημερίας", δήλωσε ο Güldem Atabay , οικονομολόγος στην Global Source Partners στην Κωνσταντινούπολη. "Η επιδείνωση της κατανομής του εισοδήματος και η κακή διακυβέρνηση θα έχουν πολιτικό κόστος".  

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  Ξένοι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από τότε που η Τουρκία του Ερντογάν άρχισε να μειώνει τα επιτόκια

  Απώλεια αξιοπιστίας για τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη: Μείωσε επιτόκια για να σώσει την καρέκλα του;

  Χωρίς σταματημό η κατρακύλα της τουρκικής λίρας: Ξεπέρασε και το 9,3 έναντι του δολαρίου

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δεν φταίει η μείωση επιτοκίων για τη "βουτιά" στη λίρα

  Άγνοια από τον Τούρκο Κεντρικό Τραπεζίτη: Δεν υπάρχει λόγος να υποτιμάται η λίρα - Πυρά κατά Fed και Πάουελ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ