Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 12:08

  Απώλεια αξιοπιστίας για τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη: Μείωσε επιτόκια για να σώσει την καρέκλα του;

  Απώλεια αξιοπιστίας για τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη: Μείωσε επιτόκια για να σώσει την καρέκλα του;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου έχασε περαιτέρω αξιοπιστία με την απροσδόκητη απόφαση αυτής της εβδομάδας να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Η τουρκική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι το επιτόκιο αναφοράς της θα μειωθεί κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%, εκπλήσσοντας τους αναλυτές μετά από πέντε μήνες χωρίς αλλαγή, παρά τις φήμες που ακούγονταν.     

  Ο Ίμα Σαμάνι, αναλυτής συναλλάγματος στη Monex Europe δήλωσε στο Bloomberg ότι η μείωση των επιτοκίων αποτελεί "μεγάλη ανησυχία" για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.  

  Το εγχώριο νόμισμα της Τουρκίας σημείωσε ιστορικό χαμηλό μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, παραβιάζοντας το προηγούμενο ναδίρ των 8,8 ανά δολάριο που είχε καταγραφεί στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει περικοπές επιτοκίων.

  Ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει την ανορθόδοξη οικονομική θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αντικατέστησε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, απολύοντας τον προκάτοχο του Καβτζίογλου τον Μάρτιο, όταν είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας στο 19%.

  "Ο Καβτζίογλου θα γνώριζε καλά τι συνέβη με τους προηγούμενους διοικητές (της κεντρικής τράπεζας) που αψήφησαν την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν για περικοπές επιτοκίων και ενδέχεται να προχώρησε σε πολιτική για να σώσει την καρέκλα του", δήλωσε στο Bloomberg ο Τζέισον Τουβέι, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.

  Ο Καβτζίογλου είχε δηλώσει προηγουμένως την πρόθεσή του να διατηρήσει τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο ή ανώτερα από τον τρέχοντα και αναμενόμενο πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 19,25% τον περασμένο μήνα, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να αντισταθεί σε περαιτέρω περικοπές επιτοκίων.

  Η κεντρική τράπεζα "μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει την άποψή της στην αγορά και να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια τους επόμενους μήνες", ανέφερε στο Bloomberg ο Πιότρ Ματις, ανώτερος αναλυτής FX στην In Touch Capital Markets. "Αλλά είναι απίθανο να δει αποτελέσματα, όπως δείχνει η απότομη άνοδος της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας".

  Η Τουρκία θα μπορούσε και πάλι να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα για να υπερασπιστεί την αξία της λίρας, αλλά όταν αυτά πέσουν επικίνδυνα, η κεντρική τράπεζα μπορεί να μείνει με ελάχιστες επιλογές εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, είπε ο Ματις. "Το έχουμε ξαναδεί αυτό και τελειώνει πάντα με τον ίδιο τρόπο".   

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ