Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 15:10

  Ξένοι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από τότε που η Τουρκία του Ερντογάν άρχισε να μειώνει τα επιτόκια

  Ξένοι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από τότε που η Τουρκία του Ερντογάν άρχισε να μειώνει τα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια μικρή αλλά σταθερή ροή ξένου συναλλάγματος προς τουρκικά ομόλογα αντιστράφηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) συγκλόνισε τις αγορές μετά την αναπάντεχη μείωση των επιτοκίων που έπληξε τη λίρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

  Τα δεδομένα του IIF δείχνουν επίσης ότι οι σωρευτικές ροές προς μετοχές ήταν αρνητικές για το 2021 και η τάση ανάκαμψης που ξεκίνησε τον Απρίλιο επίσης σταμάτησε καθώς η Τουρκία στράφηκε σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

  Η TCMB μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% τον περασμένο μήνα παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

  Οι καθαρές ξένες εισροές στο χρέος βρίσκονται κοντά στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια μετά το υψηλό κοντά στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι μετοχές έχουν γνωρίσει καθαρές εκροές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του IIF.

  "Βλέπαμε ισχυρές εκροές από χρέος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πιθανώς λόγω αβεβαιότητας με το νόμισμα και αυξημένης αντίληψης κινδύνου", δήλωσε ο Τζόναθαν Φόρτουν, οικονομολόγος στο IIF.

  Οι πτωτικές ροές επιβαρύνουν περαιτέρω τη λίρα, η οποία αποδυναμώνεται φέτος 20% έναντι του δολαρίου, εν μέρει λόγω της πίεσης του Τούρκου προέδρου στην TCMB για χαλάρωση, παρά τον πληθωρισμό που φτάνει κοντά στο 20%.

  Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (MPC) την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων τα δύο θεωρήθηκαν ότι αντιτίθενται στη μείωση των επιτοκίων του περασμένου μήνα. Η τράπεζα δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι προσωρινός.

  Η λίρα έφτασε στο νέο χαμηλό ρεκόρ των 9,45 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτζίογλου "έριξε" τα επιτόκια όχι 50 ή 100 μονάδες, που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά 200 μονάδες βάσης στο 16%.

  Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του τα τελευταία πέντε χρόνια. Η νομισματική χαλάρωση άφησε αρνητικά τα πραγματικά επιτόκια με πληθωρισμό έως 19,6% τον Σεπτέμβριο.

  "Η πολιτική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και αποδυνάμωσης του νομίσματος πιθανότατα θα επιδεινώσει και τα δύο προβλήματα, υποκινώντας πρόσθετη φυγή κεφαλαίων και αποτρέποντας τις επενδύσεις", δήλωσαν αναλυτές της Stratfor αυτή την εβδομάδα.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  Χωρίς σταματημό η κατρακύλα της τουρκικής λίρας: Ξεπέρασε και το 9,3 έναντι του δολαρίου

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δεν φταίει η μείωση επιτοκίων για τη "βουτιά" στη λίρα

  Άγνοια από τον Τούρκο Κεντρικό Τραπεζίτη: Δεν υπάρχει λόγος να υποτιμάται η λίρα - Πυρά κατά Fed και Πάουελ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ