Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 13:04

  CNBC: Γιατί ο Elon Musk θα πωλούσε "αναγκαστικά" εκατομμύρια μετοχές της Tesla

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο CEO της Tesla Elon Musk βρίσκεται αντιμέτωπος με το να καταβάλει 15 δισ. δολάρια σε φόρους τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα τον "αναγκάζει" να προχωρήσει στην πώληση μετοχών ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που έκανε στο Twitter, ρωτώντας εάν πρέπει να πουλήσει ποσοστό 10% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, ως μία απόδειξη ότι δεν τη χρησιμοποιεί για να φοροδιαφεύγει.

  Ο εκπληκτικός αριθμός των 3.519.252 χρηστών ψήφισαν στο poll του Musk, με το 58% εξ αυτών να ψηφίζει υπέρ της πώλησης και 42% κατά.

  Ο Musk είπε ότι "θα τηρήσει το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης, όποιο κι αν είναι" και ότι "δεν παίρνει μισθό σε μετρητά ή μπόνους από πουθενά. Έχω μόνο μετοχές, επομένως ο μόνος τρόπος για να πληρώσω φόρους είναι να πουλήσω μετοχές".

  Η μετοχή της Tesla υποχώρησε έως και 7% στην έναρξη των προσυνεδριακών συναλλαγών τη Δευτέρα για να μαζέψει τις απώλειές της κοντά στο 1% στη συνέχεια.

  Σύμφωνα, όμως, με το CNBC, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, ο Musk πιθανότατα θα άρχιζε να πουλάει εκατομμύρια μετοχές αυτό το τρίμηνο.

  Ο λόγος; Ένας διαφαινόμενος φορολογικός "λογαριασμός" ύψους άνω των 15 δισ. δολαρίων για τον CEO της Tesla.

  Συγκεκριμένα,  ο Musk έλαβε δικαιώματα προαίρεσης το 2012 στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποζημίωσης. Επειδή δεν παίρνει μισθό ή μπόνους σε μετρητά, οι απολαβέςτου προέρχονται από τις μετοχές και τα κέρδη στην τιμή της Tesla. Η ανάθεση του 2012 αφορούσε 22,8 εκατομμύρια μετοχές με τιμή 6,24 δολάρια ανά μετοχή. Η μετοχή της Tesla έκλεισε στα 1.222,09 δολάρια την Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι το κέρδος του Elon Musk από τις μετοχές ανέρχεται συνολικά σε κάτι λιγότερο από 28 δισ. δολάρια.

  Η εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Musk έχει λάβει δάνεια χρησιμοποιώντας τις μετοχές του ως εγγύηση, και με την πώληση μετοχών, ο Musk ίσως θέλει να αποπληρώσει κάποιες από τις δανειακές υποχρεώσεις του.

  Σύμφωνα με την κατάθεση της Tesla στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το γ' τρίμηνο 2021, "εάν η τιμή της μετοχής μας μειωθεί σημαντικά, ο κ. Musk μπορεί να αναγκαστεί από ένα ή περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα να πουλήσει μετοχές της Tesla για να ικανοποιήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, εάν δεν μπορεί να το κάνει με άλλα μέσα. Οποιαδήποτε τέτοια πώληση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της τιμής της κοινής μας μετοχής".

  Τα δικαιώματα προαίρεσης λήγουν τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, προκειμένου να τα ασκήσει, ο Μασκ πρέπει να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του. Δεδομένου ότι τα δικαιώματα προαίρεσης φορολογούνται ως παροχή ή αποζημίωση εργαζομένου, θα φορολογηθούν με τα ανώτατα επίπεδα του συνήθους εισοδήματος, ή 37% συν τον καθαρό φόρο επενδύσεων 3,8%. O Musk θα πρέπει επίσης να πληρώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 13,3% στην Καλιφόρνια, δεδομένου ότι τα δικαιώματα προαίρεσης χορηγήθηκαν -και ως επί το πλείστον κερδήθηκαν- ενώ ήταν φορολογικός κάτοικος Καλιφόρνιας.

  Συνδυαστικά, ο πολιτειακός και ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής θα είναι 54,1%. Έτσι, η συνολική φορολόγηση για τα δικαιώματά του, στην τρέχουσα τιμή, θα είναι 15 δισ. δολάρια.

  Δεδομένου ότι οι CEOs έχουν περιορισμένες διόδους για να πουλήσουν μετοχές και πιθανόν ο Μασκ θα ήθελε να "μοιράσει" τις πωλήσεις σε τουλάχιστον δύο τρίμηνα, αναλυτές και ειδικοί σε θέματα φορολογίας ανέμεναν ότι ο Musk θα άρχιζε να πουλάει το δ' τρίμηνο του 2021.

  Ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο Code τον Σεπτέμβριο, δήλωσε: "Έχω δικαιώματα που λήγουν στις αρχές του επόμενου έτους, οπότε ένα τεράστιο πακέτο  δικαιωμάτων θα πουληθεί το δ' τρίμηνο - επειδή πρέπει να το κάνω, αλλιώς θα λήξουν".

  Ο Musk θα μπορούσε να δανειστεί περισσότερα χρήματα έναντι των μετοχών της Tesla, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έχει ήδη δεσμεύσει 92 εκατ. μετοχές για δανεισμό σε μετρητά, και όπως είπε ο ίδιος στο συνέδριο Code:  "Οι μετοχές δεν ανεβαίνουν πάντα, υπάρχει και η πτώση".

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ο Μασκ κάνει δημοσκόπηση στο Twitter και ρωτά αν πρέπει να πουλήσει το 10% του ποσοστού του στην Tesla
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ