Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 13:37

  Κομισιόν: Ξεκινά νομική διαδικασία εναντίον της Γερμανίας για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

  Κομισιόν: Τα πέντε μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Γερμανίας, ερευνώντας κατά πόσο ένα γερμανικό δικαστήριο παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ, αμφισβητώντας τις αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, που είχαν ήδη εγκριθεί από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

  Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έστειλε επιστολή στη Γερμανία με την οποία ενημερώνει το Βερολίνο ότι διερευνά εάν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου είχε παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

  Μια τέτοια επιστολή είναι το πρώτο στάδιο σε μια διαδικασία που μπορεί εν τελεί να οδηγήσει την Κομισιόν να ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή ποινών.

  Χθες εξάλλου, το Reuters επικαλούνταν πηγές της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο του 2020 πυροδότησε ανησυχίες για τη συμβατότητα του με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το δίκαιο της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά τις πρακτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια των υπόλοιπων κρατών μελών", αναφέρει η ίδια πηγή.

  Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς είχε αμφισβητήσει απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που είχε κρίνει σύννομο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 5 Μαϊού του 2020 ανέφερε ότι η ΕΚΤ παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς δεν δικαιολόγησε επαρκώς το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Με την απόφαση του αυτή, αμφισβήτησε επίσης την υπεροχή του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. κάτι που άνοιγε τον δρόμο για έναν κύκλο νομικών ενεργειών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ