Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 11:40

  Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: "Εν μέρει αντισυνταγματικό" το QE του 2015

  Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: "Εν μέρει αντισυνταγματικό" το QE του 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Εν μέρει αντισυνταγματικό" έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ που άρχισε τον Μάρτιο του 2015, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης.

  Η αγορά κρατικών ομολόγων χωρών - μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το γερμανικό σύνταγμα διότι, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

  Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη, έλαβε τη σχετική απόφαση με ψήφους επτά προς μία.

  Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία περί "άμεσης χρηματοδότησης των κρατών" από την ΕΚΤ.

  Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε για άλλη μια φορά σημαντικά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.

  Στη βάση της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου βρίσκεται το ζήτημα της "αρχής της αναλογικότητας", στη βάση της οποίας οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές έκριναν ότι η ΕΚΤ "έδρασε πέραν της δικαιοδοσίας της".

  Το Πρόγραμμα Αγοράς Assets Δημοσίου Τομέα (PSPP) της ΕΚΤ διατηρήθηκε σε ισχύ από το 2015 έως το 2018 και στην συνέχεια επανεκκινήθηκε το 2019, με κεντρικό στόχο την ενδυνάμωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, μέσω της διατήρησης του δανειακού κόστους σε χαμηλά επίπεδα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

  Στην απόφαση ασκείται κριτική στη γερμανική κυβέρνηση ότι απέτυχε να λάβει μέτρα - ως όφειλε, πάντα κατά τους δικαστές - προκειμένου να θέσει υπό κρίση την απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων.

  "Η ΕΚΤ απέτυχε να εξισορροπήσει την επίτευξη των στόχων νομισμαστικής πολιτικής με τα οικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν από το πρόγραμμα. Άρα, συνάγεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις ξεπερνούν τα όρια της εντολής της ΕΚΤ, που αφορά αποκλειστικά το πεδίο της νομισματικής πολιτικής", αναφέρεται στην απόφαση.

  Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση δεν αφορά το ειδικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το σχετικό με την κρίση του κορονοϊού.

  Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι το PEPP (Πρόγραμμα Αγορών Πανδημικής Έκτακτης Ανάγκης).  Αναλυτές εκφράζουν φόβους, ωστόσο, ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το τελευταίο, καθώς η φύση και η λογική του είναι ανάλογη του PSPP.

  "Η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την ΕΚΤ στη φάση της ανάκαμψης από την κρίση", εκτίμησε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING Germany, σε σημείωμα του.

  Το γερμανικό δικαστήριο ζητεί από την γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) να σταματήσει εντός του επόμενου τριμήνου να αγοράζει ομόλογα στη βάση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εάν και εφ' όσον η τελευταία δεν αποδείξει ότι αυτές οι αγορές είναι αιτιολογημένες.

  Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το ευρώ υποχωρούσε άνω του 0,7% έναντι του δολαρίου.

  Διαβάστε ακόμη

  Γερμανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά από τη Bundesbank να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ΕΚΤ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ