Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 12:29

  Γερμανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά από τη Bundesbank να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ΕΚΤ

  Γερμανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά από τη Bundesbank να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Bundesbank θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ, εκτός και αν η ΕΚΤ μπορεί να αποδείξει ότι οι αγορές αυτές είναι απαραίτητες.

  Το παραπάνω αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, με τους δικαστές στην Καρσρούη ωστόσο να δηλώνουν ότι η απόφαση τους δεν αφορά στο πρόγραμμα καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού (εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα και περιλαμβάνει αγορές assets μέχρι 750 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομίας).

  Η απόφαση αφορά σε μια υπόθεση που χρονολογείται πριν από τρία χρόνια, με το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας να προβάλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Bundebank στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημοσίου τομέα.

  "Η Bundesbank ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στην εφαρμογή και εκτέλεση των αποφάσεων της ΕΚΤ αναφορικά με το θέμα, εάν το δ.σ. της ΕΚΤ δεν λάβει μια νέα απόφαση που θα αποδεικνύει ότι οι αγορές δεν είναι δυσανάλογες με τα αποτελέσματα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής”, έκριναν οι δικαστές.

  Πρόσθεσαν ακόμη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει επίσης να πουλήσει τα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει, αν και βασίζεται σε "μια πιθανώς μακροπρόθεσμη, στρατηγική, συντονισμένη με την υπόλοιπη ευρωζώνη”.

  Η ΕΚΤ εδώ και καιρό στηρίζεται στις αγορές ομολόγων για να υποστηρίξει την οικονομία εν μέσω κρίσεων και της απειλής του αποπληθωρισμού.

  Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε lockdown για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, σχεδιάζει να τυπώσει άλλο ένα τρισ. ευρώ για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

  Ωστόσο ομάδα ακαδημαϊκών στη Γερμανία έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει την εντολή της και ότι αυτές οι αγορές συνιστούν άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων -που αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

  Σημειώνεται ότι η γερμανική απόφαση έρχεται μετά από την έγκριση του σχήματος από το European Court of Justice, υποστηρίζοντας ότι δεν συνιστά παράνομη χρηματοδότηση .και θεωρεί τα μέτρα της ΕΚΤ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ