Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαρ-2021 00:18

  Η χρονιά-"καρμανιόλα" της Credit Suisse μόλις άρχισε

  Η χρονιά-"καρμανιόλα" της Credit Suisse μόλις άρχισε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Elisa Martinuzzi

  Η πρόσφατη ιστορία της Credit Suisse έχει χαρακτηριστεί από ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, φιλονικίες ανώτερων στελεχών και τεράστια πρόστιμα. Ακόμη όμως και για τα δικά της - όχι και τόσο καλά - δεδομένα, το 2021 διαμορφώνεται σε φρικτή χρονιά.

  Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η ελβετική τράπεζα βρέθηκε μπλεγμένη στη λάθος πλευρά από δύο θεαματικών αρνητικών "εκρήξεων" στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ατυχής σύμπτωση; Μάλλον απίθανο. Η ηθική λογική και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας βρίσκονται στον πυρήνα αυτών των "ατυχημάτων".

  Αθεράπευτη ροπή στο επενδυτικό ρίσκο

  Πρόκειται για ένα συστημικά σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο είναι γνωστό για την αθεράπευτη ροπή του προς το επενδυτικό ρίσκο. Ως εκ τούτου, η ελβετική τράπεζα σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τη "σκοτεινή" επιχείρηση τιμολογίων χρηματοδότησης του Lex Greensill και τώρα αγωνίζεται να επιστρέψει 10 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων εφοδιαστικής αλυσίδας σε επενδυτές, μετά την πτώχευση της Greensill Capital νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο.

  Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η Credit Suisse συγκαταλέγεται ανάμεσα στις έξι εταιρείες κινητών αξιών που υποστήριζαν τα μυστικά, κολοσσιαία επενδυτικά "στοιχήματα" της Archegos Capital Management, που βρίσκεται τώρα στο κέντρο ενός από τα μεγαλύτερα margin calls της ιστορίας.

  Οι απώλειες από τις συγκεκριμένες καταρρεύσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, έχει δηλώσει η τράπεζα - έως και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνον από την Archegos, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών. Αυτό θα διαβρώσει το κεφάλαιό της και θα την αναγκάσει να ματαιώσει ένα προγραμματισμένο πλάνο αγοράς ιδίων μετοχών. Τη Δευτέρα, η μετοχή της σημείωσε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή της πτώση από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

  Ωστόσο, η αντιμετώπιση του άμεσου οικονομικού πλήγματος μπορεί να είναι η ευκολότερη αποστολή. Η αναμόρφωση της λογικής της δραστηριότητάς της είναι μια πιο δύσκολη προοπτική.

  Η κουλτούρα εκπορεύεται από την κορυφή

  Η Credit Suisse, της οποίας οι δραστηριότητες βασίζονται όλο και περισσότερο σε πλούσιους πελάτες που της εμπιστεύονται τις αποταμιεύσεις τους, πρέπει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα έκδηλη αδυναμία της: μια κουλτούρα για ανεξέλεγκτη ανάληψη ρίσκου, η οποία μάλιστα εκπορεύεται από την κορυφή του οργανισμού. Και θα πρέπει να το πράξει χωρίς να καταστρέψει τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα χάσει ταλαντούχο προσωπικό, καθώς θα απορροφά τις μεγάλες απώλειες και θα επικεντρώνεται σε λιγότερες εξωφρενικά deals.

  Έναν χρόνο μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Thomas Gottstein πρέπει σίγουρα να αναρωτιέται εάν αυτή είναι μια αδύνατη αποστολή.

  Σε αντίθεση με πολλούς από τους ανταγωνιστές της, η Credit Suisse επέζησε της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 σε μεγάλο βαθμό χωρίς "ουλές". Ωστόσο, το πνεύμα της επιχειρηματικής "περιπέτειας" του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος το διαφοροποίησε εδώ και πολύ καιρό από τον μεγαλύτερο εγχώριο ανταγωνιστή του, την UBS. Η Credit Suisse εισήλθε με τόλμη στην αγορά  κινητών αξιών των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1990 και του 2000, δημιουργώντας μια σειρά από βάσεις ισχύος εντός της εταιρείας τις οποίες η διοίκηση απέτυχε να διατηρεί υπό συστηματικό έλεγχο.

  Ο προκάτοχός του Gottstein, Tidjane Thiam, είχε δηλωμένη αποστολή να μειώσει την έκθεση της τράπεζας σε επενδυτικούς κινδύνους. Δεν τα κατάφερε. Ενώ η Credit Suisse μείωσε τη δραστηριότητά της στον τομέα των κινητών αξιών και στράφηκε εντονότερα προς τη σταθερή δραστηριότητα της διαχείρισης χρημάτων για τους πλούσιους, τα πρόσφατα επεισόδια δείχνουν ότι η εταιρική της διακυβέρνηση απέχει πολύ από το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται.

  Ας πάρουμε ως παράδειγμα το σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας που οδήγησε τον Gottstein, βετεράνο της εταιρείας, να αντικαταστήσει τον Thiam. Δείχνει μια βαθιά αποτυχία του διοικητικού συμβουλίου το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε τι έπραττε ο COO που είχε διορίσει (εκδιώχθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι η τράπεζα παρακολουθούσε τον Iqbal Khan, πρώην επικεφαλής του βραχίονα διαχείρισης πλούτου). Μια έρευνα εκ μέρους της αρμόδιας ελβετικής ρυθμιστικής αρχής σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τους εσωτερικούς ελέγχους στην τράπεζα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

  Ολέθριες πρακτικές

  Υπήρξαν πολλά άλλα παραδείγματα ολέθριων πρακτικών από πλευράς Credit Suisse, από απερίσκεπτους δανεισμούς στη διαχείριση πλούτου έως τεράστια και αμφισβητήσιμα επενδυτικά στοιχήματα στο prime broking, την δραστηριότητα που εξυπηρετεί hedge funds.

  Λίγο μετά την ανάληψη της εταιρικής ηγεσίας από τον Gottstein το 2020, η τράπεζα επλήγη από δάνεια της Luckin Coffee και του ιδρυτή της τα οποία "έσκασαν" στα χέρια της. Κάποτε ο χρεοκοπημένος επιχειρηματίας είχε περιγραφεί από τον Thiam ως "πελάτης - όνειρο". Μια εγγραφή της μείωσης της αξίας ενός fund στον ισολογισμό της τράπεζας εξάλειψε τα κέρδη από τον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για το 2020 και τώρα η τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδικασιών πτώχευσης των Greensill και Archegos. Εκτός από το κόστος, και οι δύο καταρρεύσεις θα προσελκύσουν αναμφίβολα σοβαρό κανονιστικό έλεγχο από πλευράς των αρχών.

  Δεν είναι λοιπόν παράδοξο που η Harris Associates, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Credit Suisse, δήλωσε ότι ο αποχωρών πρόεδρος του Δ.Σ. Urs Rohner πρέπει να παραιτηθεί από το υπόλοιπο της αμοιβής του, ενώ βρίσκεται ακόμη στην τράπεζα.

  Για να είμαστε δίκαιοι, ο Gottstein έχει λάβει ορισμένα προκαταρκτικά μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τους ελέγχους και τη συμμόρφωση, ενοποιώντας τμήματα και συγκεντροποιώντας την εποπτεία του συνολικού επενδυτικού κινδύνου. Το ερώτημα είναι πόσο πιο μακριά μπορεί να προχωρήσει χωρίς να περιορίσει την ικανότητα της Credit Suisse να ανταγωνίζεται στην αγορά;

  Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αναδόχους της τρέχουσας τρέλας με τις εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), η οποία βρίσκεται τώρα στο ραντάρ των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Οι αναλυτές λένε ότι οι SPAC θα μπορούσαν να αποφέρουν το 10% των κερδών της Credit Suisse. Μόλις υποχωρήσει η παλίρροια της νομισματικής χαλάρωσης, πόσος κίνδυνος θα απομείνει άραγε στα χέρια της Credit Suisse;

  Ο Gottstein σύντομα θα έχει ένα νέο αφεντικό το οποίο θα πρέπει να κρατά ευχαριστημένο. Ο Antonio Horta-Osorio, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lloyds, αναλαμβάνει πρόεδρος του Δ.Σ. τον επόμενο μήνα. Μια νέα ομάδα διοίκησης μπορεί να είναι η καλύτερη πιθανότητα για την Credit Suisse να πιέσει επιτέλους το κουμπί επαναφοράς και να διατηρήσει τον έλεγχο της μοίρας της. Κανένα από τα δύο δεν είναι δεδομένο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ