Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 13:44

  Κάτω από τις 870 μονάδες καθηλώνεται το Χρηματιστήριο

  Κάτω από τις 870 μονάδες καθηλώνεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά πτωτικά κινείται το τελευταίο δίωρο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ασκούν σημαντικές πιέσεις σε μια αγορά που αδυνατεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές, παρά τα ελκυστικά επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,35% στις 866,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.089,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,72% στις 545,71 μονάδες.

  Όταν δύο μόνο μετοχές της αγοράς διακινούν τα 4/5 του συνολικού όγκου, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της αγοράς. Και αυτή η εικόνα κυριαρχεί από τις αρχές Ιουλίου, όταν και η πτωτική πορεία του τζίρου της αγοράς έγινε πιο αισθητή. 

  Όπως σχολιάζουν μάλιστα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, εάν μέσα στις επόμενες ημέρες οι συναλλαγές δεν καταφέρουν να ανακάμψουν και ο Γενικός Δείκτης να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, τότε η αυγουστιάτικη ραστώνη θα λειτουργήσει αρνητικά στο ΧΑ. Και το πιθανότερο σενάριο είναι να δοκιμαστούν εκ νέου τα χαμηλά των 850 μονάδων, όπου θεωρείται και το ορόσημο πριν την περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς προς τις 800 μονάδες. 

  Υπάρχει, ωστόσο και η έτερη άποψη που θεωρεί ότι η υποχώρηση της αγοράς και το αργό τέμπο συναλλαγών εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Πλέον υπάρχουν επίπεδα τοποθετήσεων σε επιμέρους μετοχές που δικαιολογούν την αγορά τους με πιο πειστικό τρόπο (κέρδη, μερίσματα, προοπτικές).

  Άλλωστε, μετά και τη χθεσινή έγκριση του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης από το ECOFIN, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13% θα έρθουν έως το τέλος Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί από την αγορά. Επίσης, η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να απορροφήσει επιπλέον πόρους από το ταμείο ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Στο ταμπλό 

  Στον ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Εθνική σημειώνουν απώλειες 2,90% και 2% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Motor Oil. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Aegean, Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 4,23%, με τον ΟΛΠ να είναι στο +1,02%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Coca Cola, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΤΕ και ο Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ