Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 14:16

  Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης από το Ecofin - Κ. Μητσοτάκης: Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά

  Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης από το Ecofin - Κ. Μητσοτάκης: Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ ενέκρινε κατά την σημερινή συνεδρίασή του το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) μαζί με τα αντίστοιχα σχέδια άλλων 11 κρατών-μελών.

  Το σχέδιο αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους ύψους 60 δισ. ευρώ σε 106 μεγάλες επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται ήδη στη φάση της εφαρμογής, με κάποια από τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

  Με tweet του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: "Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί. Τώρα η σκληρή δουλειά ξεκινά καθώς επιταχύνουμε τα σχέδιά μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας, τον ψηφιακό και τον τομέα υποδομών, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας".

   

   

  Αναμένονται τα πρώτα 4 δισ. έως τέλος Ιουλίου

  Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, σημείωσε ότι η επίσημη έγκριση του σχεδίου αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση.

  Θύμισε ότι μέσω του ταμείου η Ελλάδα θα ευεργετηθεί με συνολικά 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, ενώ το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους, προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

  "Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, "Ελλάδα 2.0”" είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: "Σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής".

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, θύμισε ότι "Το "Ελλάδα 2.0" ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς".

  "Το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας" τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

   Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι το πιο δύσκολο βήμα, είναι μπροστά μας. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων - μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

  Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον "πράσινο" και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο Κοινωνικό Κράτος - Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Κατάρτιση - σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της Οικονομίας.

  "Το "Ελλάδα 2.0" περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος" κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

  Σε μια δόση η προκαταβολή 

  Μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκαν και αυτά της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και τα 12 κράτη-μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση (δηλαδή την προκαταβολή του 13%) από τα διατιθέμενα κονδύλια. Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο αποτελούν το τελικό βήμα, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κονδύλια για την υλοποίηση των εθνικών τους σχεδίων.

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ.  Βάλντις   Ντομπρόβσκις τόνισε σήμερα ότι οι προκαταβολές θα δοθούν σε μια δόση λόγω της επιτυχίας των εκδόσεων της ΕΕ και της άντλησης και απαραίτητων κεφαλαίων από τις αγορές.

  Άφησε επίσης ανοιχτό να γίνουν και νέες εκταμιεύσεις μέσα στο χρόνο φτάνει οι χώρες που έχουν προγραμματίσει να πάρουν την πρώτη δόση του προγράμματος να έχουν εκπληρώσει έγκαιρα τα ορόσημα και τους ενδιάμεσους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Eurogroup: Σήμα για συνέχιση μέτρων στήριξης και PEPP λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ