Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 14:09

  Διευρύνει τις απώλειες το Χρηματιστήριο

  Μάχες και… ισοπαλία στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:57

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον χάνει και τα επίπεδα των 910 μονάδων, με χαμηλούς μάλιστα συναλλακτικούς ρυθμούς, οι οποίες δεν κατάφεραν να ανέβουν ούτε και στο τέταρτο της λήξης των παραγώγων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,87% στις 906,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.196,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,40% στις 569,81 μονάδες.

  Θετικά μηνύματα μεν… σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία

  Αν και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, η αγορά δεν μπορεί να κάνει το άλμα και να σβήσει τελείως το κενό που τη χωρίζει από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Και αυτό αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομία, και δη στην αμερικανική, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος πιθανόν να υποχρεώσει τις κεντρικές τράπεζες σε μερική άρση της στήριξής τους.

  Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η μεσοπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί στην παρούσα φάση και για όσο διάστημα ΕΚΤ και Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα αιμοδοτούν με φθηνή ρευστότητα το σύστημα. Όμως οι υποβόσκοντες κίνδυνοι τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων δεν πρέπει ούτε να αγνοούνται ούτε να υποεκτιμώνται. Συμπερασματικά παρά το αυξημένο volatility που θα παραμείνει, υψηλότεροι στόχοι είναι εφικτοί για τη συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα εξωγενή και ενδογενή.

  Στο ίδιο μήκος και οι εκτιμήσεις των ξένων για την ελληνική οικονομία, καθώς χθες ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5% οπό 4,5% που έβλεπε πριν, ενόψει και της ετυμηγορίας που ετοιμάζει για το rating της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, ενώ σήμερα η DBRS "ανέβασε" και αυτή τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5% φέτος, σύμφωνα με το μέτριο σενάριό της, από 4% που προέβλεπε τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, και η Bank of America βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 5%.

  Οι νέες εκτιμήσεις των οίκων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αν το 2022 θεωρούνταν νωρίτερα ότι θα είναι η χρονιά της σημαντικής εκτόξευσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, πλέον φαίνεται πως θα… κονταροχτυπηθεί με το 2021 το οποίο οδεύει στο να αποτελέσει επίσης ένα έτος ενός σημαντικού growth story της Ελλάδας.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες 2,74% και 2,13% αντίστοιχα, με τις Βιοχάλκο, Motor Oil, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Eurobank να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Σαράντης, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo και Alpha Bank, με την Aegean και την ΕΥΔΑΠ να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΟΛΠ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ