Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 18:10

  Στο 6,5% "ανεβάζει" η Scope την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος

  Στο 6,5% "ανεβάζει" η Scope την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ελληνική οικονομία προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, χάρη στη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ, στα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να εισρέουν στη χώρα.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Scope Ratings, το σοκ της Covid-19 αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρό για την Ελλάδα λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και του υψηλού ποσοστού των ανέργων. Η κυβέρνηση και οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν, ωστόσο, να επωφελούνται από την πολιτική υποστήριξης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής από την ΕΚΤ των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση (collateral) για τις πράξεις στο Ευρωσύστημα, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022, και ως επιλέξιμων στο πρόγραμμα PEPP, έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022. 

  Ο οίκος δεν αποκλείει περαιτέρω επέκταση των  διευκολύνσεων της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που σχετίζονται με την Covid-19 και οι οποίες στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και όταν η ΕΚΤ μεταβεί προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της χαλαρής αυτής πολιτικής της.

  Το μερίδιο της Ελλάδας στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, θα ενισχύσουν επίσης την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει. Έτσι, ο οίκος αναθεωρεί κατά 2% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 στο  6,5% το 2021 - και στα υψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη μετά το +9% της Ιρλανδίας - και διατηρεί στο 3,6% την εκτίμησή του για το 2022. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παραμένει χαμηλή και στο 1% σύμφωνα με την Scope.

  Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021 θα παραμείνει αρκετά υψηλό, όπως τονίζει, στο 8,9% του ΑΕΠ, με πιθανό δημοσιονομικό κίνδυνο να έρχεται από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα NPLs, ενώ το 2022 το έλλειμμα θα διατηρηθεί αν και θα μειωθεί στο 5%. Σε ό,τι αφορά το χρέος προς ΑΕΠ, ο οίκος εκτιμά πως και φέτος θα διατηρηθεί πάνω από το 200% και στο 208%,  ενώ έως το 2066 προβλέπει μείωση στο 188%.

  Τέλος, όπως τονίζει, η Ελλάδα επωφελείται από τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, με το spread στο 10ετές ομόλογο να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης και στο χαμηλότερο από την αρχή της κρίσης του δημόσιου χρέους. Ενώ η πρόσβαση στις αγορές βοηθά σημαντικά τη διαφοροποίηση των κρατικών πηγών χρηματοδότησης, οι εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνουν και την αύξηση του αποθέματος του ελληνικού χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το τμήμα του χρέους που βαθμολογεί δηλαδή η  Scope, η οποία προς το παρόν διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της για της δράσεις αξιολόγησης, η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ