Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 10:58

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  χρηματιστήριο - πτώση 18.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:30

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προβάδισμα παίρνουν οι πωλητές αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί και πάλι να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων, έχοντας όμως να διαχειριστεί τις ισχυρές πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,59% στις 921,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.238,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,51% στις 590,23 μονάδες.


   
  Στο επίκεντρο οι τραπεζικές εξελίξεις

  Με τη γενική συνέλευση της Alpha Bank να βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι τραπεζικές εξελίξεις επιταχύνονται, καθώς και η Πειραιώς ανακοίνωσε τη συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Sunrise. Η συναλλαγή είναι μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου Sunrise της Πειραιώς και αναδεικνύει την ταχύτατη πρόοδο που έχει σημειώσει η Πειραιώς στην υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPE κατά περίπου 19 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPE σε λιγότερο από 12 μήνες.

  Στο μεταξύ, η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τελικό αποτέλεσμα, ύστερα από την αρνητική θέση για την ΑΜΚ που πήρε δημοσίως ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, J. Paulson, με ποσοστό 7,32%. Η συνδυασμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρόκειται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και να διαρκέσει περίπου 2-3 μέρες, συντηρώντας το ενδιαφέρον της αγοράς υψηλό.

  Πάντως, οι παραπάνω εξελίξεις δεν θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς η Ευρώπη, και όλος ο κόσμος φυσικά, έχει στραμμένο το βλέμμα του στη συνεδρίαση της Federal Reserve την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου και θα φανεί εάν οι πληθωριστικές πιέσεις θα αντιμετωπιστούν ως παροδικό φαινόμενο ή θα σηματοδοτήσουν την μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

  Προς ώρας, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποχρεώσουν την Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και μετριάζοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων. Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, καθώς θα αυξηθεί το κόστος χρήματος σε μια περίοδο που οι κυοφορούμενες επενδύσεις χρειάζονται νέα και φθηνά κεφάλαια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρας σημειώνει απώλειες 4,51%, με την Alpha Bank να είναι στο -2,75%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, Πειραιώς και Εθνική, με τις Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Coca Cola, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Aegean να κινούνται ήπια πτωτικά. 

  Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ συντηρεί την άνοδο του 1,50%, με τις Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Βιοχάλκο να κινούνται με μικρά κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ