Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 11:39

  Εγκρίθηκε η ΑΜΚ 800 εκατ. της Alpha Bank από τη ΓΣ

  Εγκρίθηκε η ΑΜΚ 800 εκατ. της Alpha Bank από τη ΓΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με μεγάλη πλειοψηφία, άνω του 80%, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank έδωσε το πράσινο φως στη διοίκηση της Τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, με αποκλειστικό στόχο την επιπλέον χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το αρχικό πλάνο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

  "Στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται, θέλουμε η Τράπεζα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους Μετόχους μας για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κ. Βασίλης Ράπανος.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, απευθυνόμενος στους μετόχους, ανέπτυξε το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank με την ονομασία "tomorrow”, το οποίο βασίζεται στη μέγιστη αξιοποίηση της ευκαιρίας που δημιουργείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντικά θετική επίπτωση στη μεγέθυνση του ισολογισμού της τράπεζας, ενώ ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετά, λόγω αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% ετησίως μέχρι το 2024. Όπως ανέφερε, η Alpha Bank με το Tomorrow και την αύξηση κεφαλαίου γίνεται ακόμα πιο ισχυρή, λόγω των ήδη υψηλών κεφαλαίων της. "Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζά μας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας", εξέλιξη που "θα οδηγήσει και σε βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων για τον ήδη ισχυρό ισολογισμό μας, υποστηρίζοντας την ικανότητα της Τράπεζας να διανείμει μέρισμα”, δήλωσε.

  Βασικοί και ειδικοί μέτοχοι

  Όλοι οι βασικοί και ειδικοί μέτοχοι, όπως ΤΧΣ (10,94%), Schroders, Blackrock, Capital Group Cos, Norges Bank, Vanguard, Credit Agricole, Swedbank, Charles Schwab Corp, Capital Plc, Dimensional Fund Advisors, TOBAM, St. James's Place Plc, Massachusetts Mutual Funds, κά στηρίζουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ ενδιαφέρον έχει η στάση του επενδυτικού κεφαλαίου Paulson που δήλωσε αρνητικός.

  Paulson και TXΣ

  Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η δημόσια δήλωση του Paulson ότι δεν συμφωνεί με την αύξηση πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της στην Alpha Bank. Μείωση ποσοστού αναμένεται και από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης. Συνεπώς, θα ενισχυθούν ποσοστά άλλων υφιστάμενων μετόχων και θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι. Υπενθυμίζεται ότι το κεφάλαιο του Paulson ήδη συμμετέχει με περίπου 18,6% στην Τρ. Πειραιώς, ύστερα από σημαντική ενίσχυση του ποσοστού του (από 4,1%) στην αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Μάιο. Για το ΤΧΣ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να πέσει η συμμετοχή του γύρω στο 8-9%.

  Δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ

  Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την 25 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών, θα ανακοινωθεί προσεχώς. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date). Έτσι, για παράδειγμα, όσοι μέτοχοι καταψήφισαν την αύξηση, όπως δήλωσε ο επενδυτής Paulson, θα μπορούν να πάρουν μέρος στην ΑΜΚ εφόσον διατηρούν τις μετοχές τους μέχρι την ημερομηνία καταγραφής.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Τι προβλέπει το τριετές στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank

  * Reuters: Η Alpha Bank κερδίζει την υποστήριξη των μετόχων για την ΑΜΚ ύψους €800 εκατ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ