Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 13:35

  Βρίσκει στηρίγματα το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει στηρίγματα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με το πρόσημο παλεύει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει στηρίξεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να απορροφήσει τις πιέσεις που εξακολουθούν στο ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,21% στις 882,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.138,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,16% στις 565,44 μονάδες.

  Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα, με τις μάχες μεταξύ των στηρίξεων και των πιέσεων να μαίνονται, καθώς οι διαφορετικές βαρύτητες ευνοούν τις επιλεκτικές κινήσεις. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης αν και άρχισε με κέρδη έως τις 887 μονάδες, υποχώρησε έως και τις 874 μονάδες και προσπαθεί να ισορροπεί αυτήν την ώρα λίγο πάνω από τις 880 μονάδες.

  Παραμένει η αισιοδοξία για την Ελλάδα

  Παρά το γεγονός ότι η αγορά ακολουθεί μια πλάγια κίνηση, με μικρές εξάρσεις πέριξ των 900 μονάδων, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν σχεδόν καθημερινά ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικές. Τις προηγούμενες ημέρες το αυτό επιβεβαίωσαν οι Bank of America και Moody’s, ενώ σήμερα και η Citigroup έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ.

  Το ίδιο διαπιστώνει και το Bloomberg σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι οι βελτιωμένες προοπτικές της Ελλάδας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της αξιολόγηση στην Ελλάδα σε BB από BB-, ενώ η Moody's Investors Service εξέδωσε παρόμοια αναβαθμισμένη αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο.

  Παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει θέσει στην άκρη τις μακροοικονομικές εξελίξεις και αναλώνεται σε δύο μέτωπα: το ένα είναι το εύθραυστο διεθνές κλίμα και το άλλο είναι στο χτίσιμο των τεχνικών αναχωμάτων μετά από αρκετές εβδομάδες ανόδου. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι 860 μονάδες είναι το επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει καθοδικά ο Γενικός Δείκτης για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Eurobank και Motor Oil δίνουν τις απαραίτητες στηρίξεις στην αγορά, καθώς σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, με τις Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean, Titan, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική να κινούνται ήπια ανοδικά.

  Στον αντίποδα, Jumbo, Alpha Bank και Ελλάκτωρ είναι τα μεγαλύτερα βαρίδια, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, με τις Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ να ελέγχουν την πτώση τους κάτω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ