Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 11:08

  Citigroup: Σημαντικές οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα – ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης

  Citigroup: Σημαντικές οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα – ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δίνει η Citi, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ. Η αμερικανική τράπεζα "ανεβάζει" την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα ενώ αναβαθμίζει έντονα και τις εκτιμήσεις της για το 2022, βλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 6,5% ( από 5,9% πριν) που θα είναι η υψηλότερη όχι μόνο στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο περιβάλλον όλων των ανεπτυγμένων χωρών διεθνώς.

  Στη νέα έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ανθεκτικότητας της εγχώριας ζήτηση. Η επιστροφή των τουριστών αναμένεται να στηρίξει το ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2021, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. 

  Πάντως η Citi προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη στον τουρισμό αν και θα είναι σημαντική το καλοκαίρι του 2021, το επίπεδο των τουριστικών ροών και των εσόδων πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση των συσσωρευμένων ζημιών στον κλάδο καθώς και των χρεοκοπιών, μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί.

  Αναλύοντας το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, η Citi σημειώνει πως διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων - κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την Covid. 

  Τα δάνεια, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος. 

  Ο σαφής κύριος στόχος του σχεδίου ανάκαμψης είναι η μεγάλη εκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης, και να βελτιώσει το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αδειοδότηση, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Κατά την Citi, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική - η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει σωρευτική αύξηση περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη περίοδο υποεπενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, όπως τονίζει η Citi.

  Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του 2022, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προβλέποντας πως το 2023 θα διαμορφωθεί στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3% και μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή τη συγκεκριμένη διετία.

  Για το σύνολο της ευρωζώνης η Citi εκτιμά πως το 2021 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 4,2% και το 2022 στο 4,2% επίσης, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει ανάπτυξη 5,8% φέτος και το 2022 θα κατεβάσει ταχύτητα στο 4%. Οι ΗΠΑ από ισχυρή ανάπτυξη φέτος της τάξης του 6,4%, το 2022 θα σημειώσουν επιβράδυνση στο 3,5%.

  Σε ό,τι αφορά άλλα οικονομικά μεγέθη, η Citi εκτιμά πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας από έλλειμμα 11,4% το 2020, το 2021 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 8,1%, το 2022 στο 4,4% και το 2023 στο 1,9%, ενώ  από το 2024 θα "γυρίσει" σε πλεόνασμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ