Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 18:37

  KBW: Παραμένει επιφυλακτική αλλά "ανεβάζει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

  KBW: Παραμένει επιφυλακτική αλλά "ανεβάζει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση τόσο με την Wood όσο και με την Pantelakis Securities εμφανίζεται η Keefe, Bruyette & Woods (ΚΒW) για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας σε νέα έκθεσή της πως θέλει να δει την ενίσχυση των κεφαλαιακών τους δεικτών έτσι ώστε να "σβηστούν" οι αβεβαιότητες και να ενισχυθεί η επενδυτική διάθεση για τον κλάδο, προτού αλλάξει την επιφυλακτική της στάση.

  Οι ελληνικές τράπεζες υποαπέδωσαν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά περίπου 24% το 2020 και η KBW σημειώνει πως διατηρεί την επιφυλακτικότητά της για τον κλάδο το 2021. Το αδύναμο σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουρισμό είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν αυτήν τη στάση του οίκου. 

  Ενώ, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν επικεντρωμένες στη μείωση των παλαιών NPEs, οι νέες εισροές θα μπορούσαν να περιπλέξουν την εικόνα. Με τα έσοδα υπό πίεση, τις αυξημένες προβλέψεις και τις  νέες εισροές NPE, η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων πιθανότατα θα είναι περιορισμένη φέτος. "Θα θέλαμε να δούμε τις ελληνικές τράπεζες να προχωρούν σε περαιτέρω δράσεις για να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους προκειμένου να εξαλείψουν τις αβεβαιότητες και να ανακτήσουν επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών", όπως τονίζει η KBW.

  Πάντως, διατηρεί τη σχετική προτίμησή της για την Alpha Bank (Market Perform), δεδομένης της ισχυρότερης κεφαλαιακής θέσης, της καλύτερης ποιότητας κεφαλαίου και της υψηλότερης κερδοφορίας. Για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες ο οίκος δίνει σύσταση "underperform".

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank την τοποθετεί στα 0,90 ευρώ από 0,79 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 1,62 ευρώ από 1,19 ευρώ πριν, για την Eurobank στα 0,51 ευρώ από 0,41 ευρώ πριν και για την Πειραιώς την κρατά σταθερή στα 1,09 ευρώ.

  Δύσκολες οικονομικές προοπτικές

  Βαριά εξαρτώμενη από τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε από την πιο αδύναμη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ, όπως τονίζει. Ο ΟΟΣΑ πρόσφατα μείωσε τις εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ του 2021 για όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα να πλήττεται περισσότερο. Οι αυστηροί περιορισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις επενδύσεις, όχι μόνο το 2020 αλλά και το 2021, κατά την KBW. Ενώ αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη το 2021, πιθανά νέα κύματα της πανδημίας θα φέρουν νέα lockdowns, βαραίνοντας έτσι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Αδύναμη κεφαλαιακή θέση

  Η σημαντική προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για τον "καθαρισμό" των ισολογισμών τους είχε αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου, σημειώνει ο οίκος. Με τους δείκτες NPE να παραμένουν υψηλοί και δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας των τραπεζών να παράγουν κεφάλαια οργανικά, αναμένεται να συνεχιστούν οι αβεβαιότητες γύρω από τα κεφάλαιά τους το 2021 και εκτιμά ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων. Με την άρση των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων γύρω από τα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, "ξεκλειδώνοντας" τις τιμές των μετοχών τους, όπως τονίζει. 

  To game changer

  Ο "Ηρακλής" ήταν το κλειδί για την επιταχυνόμενη μείωση των παλαιών NPEs. Η διεύρυνση και η επέκταση αυτού του πλαισίου συνεχίσει να βοηθά τις τράπεζες να μειώσουν τους δείκτες NPE και κεφαλαίου, αν και η πιθανή ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις μπορεί να περιορίσει αυτήν τη μείωση. Επιπλέον, οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές σημαίνουν ότι ο όγκος των νέων εισροών NPE παραμένει επίσης αβέβαιος. 

  Η KBW σημειώνει πως το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα NPEs το οποίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο θα στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά δεν θα αλλάξει δραματικά το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τις προβλέψεις για τη βελτίωση των δεικτών κάλυψης.

  Κατά τον οίκο, μια πιο επιεικής προσέγγιση που επιτρέπει στις τράπεζες να παρέχουν φορολογικές πιστώσεις ως εγγυήσεις (και όχι υψηλότερες προβλέψεις) θα ήταν ένα πραγματικό game changer για τις ελληνικές τράπεζες. Θα τους επέτρεπε να αυξήσουν την κερδοφορία βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του κεφαλαίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ