Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 12:17

  Wood: Πολύ ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες, σημαντικά τα περιθώρια ανόδου

  Wood: Πολύ ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες, σημαντικά τα περιθώρια ανόδου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Διατηρεί την εποικοδομητική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες η Wood και πιστεύει ότι το 2021-2022 θα οδηγηθούν στην τελική εκκαθάριση της "κληρονομιάς" των NPEs και στην επιστροφή στην "αξιοπρεπή" κερδοφορία, με ομαλοποίηση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE πάνω από το 7%. 

  Παρ' όλο που οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει (πάνω από 60% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020), παραμένουν 42% χαμηλότερα τους τελευταίους 12 μήνες, με τον δείκτη P/TBV να είναι στο 0.3x κατά μέσο όρο το 2021. Η Wood θεωρεί πως αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων είναι πολύ ελκυστικά για τις ελληνικές τράπεζες και μπορούν να αποφέρουν διατηρήσιμες αποδόσεις άνω του 7% στο τρέχον περιβάλλον. 

  Τα αγαπημένα της trades

  Τα αγαπημένα της trades παραμένουν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα (χαμηλότεροι δείκτες NPE, υψηλότερη κάλυψη μετρητών, καλύτερο κεφάλαιο) δίνοντας σύσταση buy, αλλά αναβαθμίζει και την Alpha Bank σε buy (από hold), λόγω της καλύτερης ορατότητας για τη μείωση των NPEs και την επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση hold για την Τράπεζα Πειραιώς.

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Eurobank τοποθετείται στα 0,9 ευρώ ( από 0,80 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 52%, για την Εθνική στα 2,9 ευρώ ( από 2,4 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 34%, για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ ( από 1,1 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου της τάξης του 65% και για την Πειραιώς στο 1,5 ευρώ ( από 2,3 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 21%.

  Ορατή η εκκαθάριση των NPEs

  Όπως αναφέρει η Wood, το απόθεμα των NPEs για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθεί στα 37 δισ. ευρώ το 2020 (δείκτης NPE 23%, pro forma για τον Ηρακλή), δηλαδή θα σημειωθεί μία μείωση κατά 70% σε μια πενταετή περίοδο. Πιστεύει ότι η έγκριση του "Ηρακλή 2" θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο τιτλοποιήσεων εντός του 2021 και του 2022 που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs. Έτσι, ακόμη και με την πρόσθετη ροή NPE λόγω COVID-19 (περίπου 5,3 δισ. ευρώ), η Wood εκτιμά ότι η πορεία για τη μείωση του δείκτη NPE πολύ κάτω από το 10% (και η τελική εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα παλαιά NPEs) είναι πολύ πιθανή.

  Επίσης, τα αποθέματα κεφαλαίου είναι επαρκή για τη μείωση των NPEs. Oι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, παρά την απότομη μείωση των NPEs από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015.

  H Wood εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να μειώσουν τους δείκτες NPE σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στο 5% χωρίς να απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ήδη μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία, με δείκτες NPE περίπου 15% μετά τον Hercules I, υψηλό δείκτη κάλυψης μετρητών και άφθονα αποθέματα κεφαλαίου. Η Alpha και η Πειραιώς έχουν μεγαλύτερο δρόμο μπροστά (υψηλότερους δείκτες NPE, χαμηλότερη κάλυψη μετρητών) και θα απαιτήσουν μεγαλύτερη συμμετοχή στο πλαίσιο του "Ηρακλή 2".

  Επιστροφή στην ομαλοποίηση

  Η προ προβλέψεων κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών σταθεροποιήθηκε το 2020, αλλά η Wood αναμένει πως το 2021 και το 2022 οι τράπεζες είναι πιθανό να δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) από τα NPEs, τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, τις υψηλότερες προμήθειες και τα χαμηλότερα κόστη. Ωστόσο, αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη και το ROTE θα ανακάμψουν σημαντικά, λόγω του χαμηλότερου κόστους κινδύνου (COR).

  Στις προβλέψεις της, υιοθετείται ότι το COR για τον κλάδο θα κινηθεί στις 170 μονάδες βάσης το 2021E (από 230 μ.β το 2020), στις 110 μ.β το 2022 και στις 80 μ.β το 2023. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ROTE στο 3-4% το 2021 και στο 7% το 2022. Η Eurobank είναι το καλύτερο play για το ROTE, με επίπεδο 9-10% έως το 2022.

  Ελκυστικές αποτιμήσεις

  Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η Wood τονίζει ότι τα discounts σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ μεγάλα. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος, κατά μέσο όρο, με λογιστική αξία 0,31x του 2020, με την Eurobank στο 0,43x, την Εθνική Τράπεζα στο 0,41x, την Alpha στο 0,23x και την Πειραιώς στο 0,18x (pro forma και υπό τον Ηρακλή).

  Μετά τις επιπτώσεις στο κεφάλαιο λόγω του "Ηρακλή 2", o δείκτης  P/TBV για την Alpha είναι πιο κοντά στο 0,27x και για την Πειραιώς στο 0,22x. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με μέσο όρο P / BV περίπου 0,55x το 2021E. Αυτό συνεπάγεται ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διαπραγματεύονται με discounts 25-30%, η Alpha με 50-55% και η Πειραιώς με 60-65%. Η Wood αναμένει ότι αυτό το χάσμα θα μειωθεί ενόψει της ξεκάθαρης ορατότητας σχετικά με τη μείωση του αποθέματος NPE μέσω του Ηρακλή 2 και τη βελτίωση στο ROTE.

  Στους κινδύνους για τον κλάδο, η Wood τέλος τοποθετεί τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Ηρακλή 2, την πιο αδύναμη τιμολόγηση των συναλλαγών, τα υψηλότερα νέα NPEs που σχετίζονται με τον COVID-19, τα πιο μικρά spreads για νέα δάνεια, και τη μεγάλη έκθεση του κεφαλαίου στην αναβαλλόμενη φορολογία (DTC).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ