Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 12:52

  Pantelakis Securities: To ράλι στις ελληνικές τράπεζες έχει πολύ δρόμο ακόμη

  Pantelakis Securities: To ράλι στις ελληνικές τράπεζες έχει πολύ δρόμο ακόμη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά τελειώνει, αντίθετα έχει πολύ δρόμο ακόμη, όπως εκτιμά η Pantelakis Securities σε νέα έκθεσή της. 

  Ακόμη και σύμφωνα με τα πρότυπα των ελληνικών τραπεζών, το 2020 ήταν μια πραγματικά ταραχώδης χρονιά. Αφού οι τιμές τους υποχώρησαν κατά 72% εν μέσω της πανδημίας, διπλασίασαν από το ναδίρ τους στις 6 Νοεμβρίου, αλλά έκλεισαν το έτος με απώλειες 41% και με ένα πολύ χαμηλό μέσο όρο δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV στο 0,3x, σημειώνοντας βαθύ discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Η χρηματιστηριακή ωστόσο παραμένει αισιόδοξη καθώς οι θετικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνονται, με τους κινδύνους να υποχωρούν και την όρεξη των επενδυτών για μετοχές "αξίας" (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) να αυξάνεται.

  Οι επενδυτές έχουν αγνοήσει τις θετικές εξελίξεις

  Εν μέσω των αναταραχών που προκάλεσε η πανδημία, οι επενδυτές μπορεί να… συγχωρεθούν που παράβλεψαν πέντε βασικές θετικές εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει η Pantelakis, τις εξής:

  Πρώτον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον "Ηρακλή" για να εκτελέσουν μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs εντός "προϋπολογισμού" σε ό,τι αφορά τις απώλειες. Το Cairo των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Eurobank έκλεισε τον Ιούνιο και περαιτέρω διαπραγματεύσεις συνολικού ύψους έως και 24 δισ. ευρώ (40% του συνολικού αποθέματος NPE) που είναι τώρα ορατές. 

  Δεύτερον, μια δέσμη μέτρων κρατικής στήριξης, η προληπτική στάση των δανειστών και, το κυριότερο, μια οικονομική ανάκαμψη που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποτελούν οδηγούς για έναν διαχειρίσιμο επίπεδο εισροών νεών NPEs (4-5 δισ. ευρώ) λόγω Covid. 

  Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη να επεκτείνει / αναβαθμίσει τον "Ηρακλή", ενώ μια πρόταση για τη δημιουργία bad bank μπορεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην αποφυγή κινδύνων (εάν περάσει εμπόδια κρατικών ενισχύσεων). 

  Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πολύ ισχυρά κεφαλαιακά "μαξιλάρια" και έχουν μεγάλη πρόσθετη ικανότητα για νέες εκδόσεις τίτλων (AT1 / T2) οι οποίες δεν θα προκαλέσουν dilution στους μετόχους. 

  Τέλος, τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη παρέμειναν ανθεκτικά, λόγω των τεράστιων όγκων δανεισμού, του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της εξοικονόμησης των λειτουργικών δαπανών, ενώ οι συναλλαγές έδωσαν μια ευπρόσδεκτη "ώθηση".

  Τα top-picks και οι τιμές-στόχοι

  Η Εθνική και η Alpha Bank αποτελούν τα top-picks της χρηματιστηριακής, με την τελευταία να αντικαθιστά τη σειρά προτίμησης την Eurobank, καθώς προσφέρει ένα καλύτερο προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής, δηλαδή μια πολύ φθηνότερη αποτίμηση P/B με μειωμένους κινδύνους μετά το Galaxy. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα θα συρρικνώσει περαιτέρω το τρέχον discount της με την Eurobank, καθώς η συμφωνία Frontier (που λήγει στα μέσα του 2021) θα την αφήσει με παρόμοιο (αν όχι χαμηλότερο) δείκτη NPE και ισχυρότερο κεφάλαιο (αλλά πιθανότατα λίγο χαμηλότερες αποδόσεις). 

  Η Pantelakis τηρεί overweight στάση για τις Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, και ουδέτερη για την Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι τοποθετούνται στο 1,45 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 64%, στα 3,20 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 53%, στο 0,80 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 33% και στο 1,40 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 12%.

  Όπως καταλήγει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές για το trade του μακροοικονομικού σκηνικού της χώρας και τις τιμές εξασφαλίσεων / NPEs. Τα ανανεωμένα σχέδια NPE (Μάρτιος), το κλείσιμο εκκρεμών τιτλοποιήσεων (α’ εξάμηνο), τα αποτελέσματα των stress tests (τέλη Ιουλίου) και τα νέα NPEs μετά το τέλος των μορατόριουμ θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Για την Πειραιώς συγκεκριμένα, η αγορά θα παρακολουθεί την εκτέλεση του δικού της κεφαλαιακού σχεδίου και, πιο σημαντικό, μια πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και την ταχεία εκκαθάριση του ισολογισμού.

  Τέλος, η αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας DTC (π.χ. μέσω μιας "κακής τράπεζας") χωρίς να αποτελέσει κρατική ενίσχυση, θα μπορούσε να θέσει τέλος στην κρίση που ταλανίζει εδώ και μία δεκαετία τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ