Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 11:51

  Μπαράζ αλλαγών επενδυτικής στρατηγικής από τους διεθνείς οίκους μετά το "εμβόλιο" αισιοδοξίας από την Pfizer

  Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο εν μέσω rebalancing και παραγώγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πλέον υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ της απόλυτης αβεβαιότητας που κυριαρχούσε μέχρι χθες, μετά και τα θετικά νέα από την Pfizer, καθώς φαίνεται πως είναι εφικτό πολύ σύντομα να υπάρξει ένα σημαντικό όπλο έναντι του αόρατου εχθρού του Covid. Αν και είναι ακόμη νωρίς καθώς μέχρι την τελική του έγκριση και διανομή στον ευρύτερο πληθυσμό υπάρχει αρκετός δρόμος, με την πιθανότητα απογοήτευσης να είναι υπαρκτή στο μεσοδιάστημα, η ελπίδα που δίνουν αυτά τα νέα είναι αρκετή για να δώσει σημαντικές ανάσες ανακούφισης σε μία στιγμή όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά με τη σφοδρότητά του τις οικονομίες διεθνώς.

  Η είδηση και μόνο ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε χρόνο… dt την αλλαγή της στρατηγικής πολλών επενδυτικών οίκων οι οποίοι πλέον δηλώνουν bullish για τις διεθνείς μετοχές και γενικά για τα risk assets, ενώ θεωρούν πιθανό το σενάριο ανάκαμψης τύπου V στην οικονομία.

  Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να τοποθετηθούμε για την υπεραπόδοση των παγκόσμιων μετοχών σε σχέση με την παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος, σημειώνει σε νέα έκτακτη έκθεσή της η Oxford Economics. Για τον σκοπό αυτό, αναβαθμίζει τις παγκόσμιες μετοχές σε overweight για πρώτη φορά από το 2019, όταν και είχε προχωρήσει σε υποβάθμισή τους. Επίσης συστήνει underweight θέσεις στην αγορά ομολόγων. Όπως επισημαίνει, οι διεθνείς μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά των ομολόγων από τα τέλη του 2018, μια τάση που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιστραφεί παρά την θεαματική απόδοση των παγκόσμιων αγορών φέτος μετά την τεράστια δημοσιονομική και νομισματική τόνωση. "Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα αλλαγής αυτής της τάσης", τονίζει χαρακτηριστικά η Oxford Economics.

  Μέχρι τον Οκτώβριο ο οίκος ήταν σχετικά ουδέτερος, και διατηρούσε ελαφρώς αμυντική στάση στα risk assets. Τώρα πλέον δηλώνει bullish χάρη στην θετική αυτή έκπληξη της Pfizer στο μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αυτό σε συνδυασμό και με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κάνει την θετική στάση για τις μετοχές μονόδρομο, όπως επισημαίνει, τονίζοντας πως η αγορά δεν έχει αποτιμήσει αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο τόσο σύντομα.

  Από την πλευρά της και η Jefferies γυρίζει σε bullish τη στάση της για τις μετοχές. Όπως σημειώνει, ο κλάδος των υπηρεσιών και των τραπεζικών μετοχών θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι ενός επιτυχημένου εμβολίου. Αν και δεν θα είναι γνωστό για πόσο θα διαρκέσει η ανοσία έναντι του ιού, υπάρχει μια ορατή ροή φωτός στο τέλος του επενδυτικού τούνελ καθώς η ανάπτυξη ενός εμβολίου επιτρέπει στους επενδυτές μετοχών να κινηθούν ξεκάθαρα προς τις μετοχές.

  Αντίθετα, τα πολύ ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, σύμφωνα με την Jefferies, διατρέχουν τον κίνδυνο ρευστοποιήσεων, καθώς όλα τα επενδυτικά τους πλεονεκτήματα θολώνουν αφού άλλες κατηγορίες assets μπαίνουν πλέον στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τον οίκο η αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης ενός εμβολίου σύντομα θα βοηθήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων και θα μειώσει την πιθανότητα περαιτέρω lockdowns το επόμενο έτος κάτι που αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό νέο για τις αγορές και την οικονομία, και έτσι "ενεργοποιεί" και πάλι την bullish στάση της για τις μετοχές, διατηρώντας -να σημειώσουμε- την bullish στάση που έχει για την Ελλάδα.

  Τα περισσότερα risk assets έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι από τις εκλογές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και οι ειδήσεις σχετικά με την πρόοδο προς ένα εμβόλιο για τον COVID-19 δίνει μία επιπλέον σημαντική ώθηση, όπως σημειώνει η Capital Economics. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο μακροπρόθεσμες θα αποδειχθούν οι επιπτώσεις και από τις δύο εξελίξεις, αμφότερα αναμφισβήτητα δείχνουν προς περαιτέρω κέρδη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με φόντο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεχή στήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

  Εάν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κυκλοφορήσει στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, θα οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος, αλλά σε πιο αργή ανάπτυξη το 2022. Με το φως που υπάρχει πλέον στην άκρη του τούνελ, όπως τονίζει η Capital Economics, η πολιτική υποστήριξη μπορεί να συνεχίσει να είναι γενναιόδωρη στο επόμενο διάστημα και να εστιάσει περισσότερο στη δημοσιονομική παρά στη νομισματική πολιτική.

  Κατά τις εκτιμήσεις της Capital Economics, ένα εμβόλιο θα επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές (καθώς αυτές έχουν βασιστεί στην ύπαρξη εμβολίων). Εκτιμά πως η ανάπτυξη το 2021 θα κινηθεί στο 3% και το 2022 στο 3,5%. Η εμπειρία μετά την άρση του πρώτου lockdown υποδηλώνει ότι, εάν ένα εμβόλιο κυκλοφορήσει διεθνώς τους επόμενους μήνες, η κατανάλωση θα μπορούσε να επανέλθει γρήγορα στην κανονικότητα, έτσι η δραστηριότητα μπορεί να ανακάμψει στο β’ τρίμηνο του 2021. Όσο πιο γρήγορα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία με ένα εμβόλιο, τόσο μικρότερη θα είναι η διαρκής ζημιά στην οικονομία και τόσο πιο γρήγορα η οικονομία θα επουλωθεί.

  Πάντως τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να παραμείνουν στις οικονομίες βραχυπρόθεσμα, κάτι που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, κι αυτό δεν το αλλάζουν τα νέα της Pfizer. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά και ο κόσμος να έχει καλύτερη ψυχολογία την περίοδο των Χριστουγέννων που είναι και σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, το ΑΕΠ μπορεί να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα πολύ πιο σύντομα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. 

  Κατά την Capital Economics, οι χώρες της ευρωζώνης και οι κλάδοι που χτυπήθηκαν το περισσότερο από τα lockdowns, θα είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από το τέλος της πανδημίας. Τα ταξίδια, η φιλοξενία και η ψυχαγωγία θα "ξαναζωντανέψουν" και η δραστηριότητα στις χώρες του Νότου θα ενισχυθεί περισσότερο από ό, τι σε άλλες.

  Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως η Goldman Sachs σε έκθεσή της στις 7 Νοεμβρίου, και πριν τα χθεσινά νέα από την Pfizer, είχε επισημάνει πως οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία επηρεάζουν πολύ περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη από ό,τι οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο έως τον Ιανουάριο και ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αρχίσει σύντομα, όπως και αναμένει, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να ενισχυθεί αισθητά το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας σε ανάκαμψη τύπου V στην οικονομία.

  Η C.E πάντως σημειώνει παράλληλα πως μία ανάκαμψη της οικονομίας η οποία θα οδηγηθεί από την ύπαρξη ενός εμβολίου, θα μειώσει την πίεση στην ΕΚΤ για επέκταση του PEPP και έτσι θα επικεντρωθεί περισσότερο στο "κλασσικό" QE.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων