Δευτέρα, 09-Νοε-2020 14:14
Πάνω από 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:47
Τα πιο ενθαρρυντικά νέα μέχρι στιγμής από το μέτωπο της "μάχης” κατά του κορονοϊού έρχονται από το "στρατόπεδο" του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech. Ειδικότερα, το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι δύο εταιρείες αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, ποσοσό πολύ υψηλότερο από το 50% που έχει θέσει ως όριο η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Μετά από έναν αγώνα δρόμου 8 μηνών, από τότε που ξέσπασε η χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επίσης ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές.
Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ενδιάμεση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 94 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή που προσβλήθηκαν με κορονοϊό. Για την επιβεβαίωση του ποσοστού επιτυχίας, η Pfizer θα συνεχίσει τη δοκιμή μέχρι να υπάρξουν 164 περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Εάν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του δεν αλλάξουν και εφόσον η μελέτη που διεξάγει η Pfizer δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές (τα σχετικά στοιχεία αναμένονται σε μια εβδομάδα περίπου), ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πλέον στα χέρια του ένα κρίσιμης σημασίας "όπλο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.
"Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα", δήλωσε ο Albert Bourla, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του. "Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν".
"Πρόκειται πιθανότατα για το καλύτερο νέο που θα μπορούσε να υπάρξει για τον κόσμο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εν γένει για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Pfizer, αρμόδιος για τις κλινικές έρευνες και την ανάπτυξη εμβολίων, William Gruber, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά που περίμενε η εταιρεία.
Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων αναμενόταν κάπου μεταξύ 60%-70%, το γεγονός ότι αποδεικνύεται αποτελεσματικό "περισσότερο από 90% είναι εξαιρετικό”, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, τα νέα αυτά "δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί”. "Εν τέλει, πρόκειται πραγματικά για μια νίκη της επιστήμη”, πρόσθεσε.
Επί του παρόντος, πάντως, οι λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περιορισμένες. Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν έχει γίνει γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε κρίσιμες υποομάδες ασθενών, όπως οι ηλικιωμένοι. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της νόσους, καθώς κανείς από τους συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο δεν νοσούσε σοβαρά, σύμφωνα με τον Gruber της Pfizer.
Σε κάθε περίπτωση, τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας κρίνονται θετικά και για άλλα υποψήφια εμβόλια, ιδιαίτερα για το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με τις Pfizer και BioNTech.
Όπως αποκάλυψε ο Sahin, τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η ανασκόπηση των στοιχείων από την κλινική μελέτη που διεξάγεται στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συνεργάζονται με την BioNTech για "περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας".
Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων της κλινικής δοκιμής δεν έχει εντοπίσει ανησυχητικές ενδείξης για την ασφάλεια του εμβολίου, ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech.
Με βάση τα θετικά προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν η Pfizer και η BioNTech, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός και η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία φαίνεται να προηγούνται στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Το εμβόλιό τους βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ άλλοτε λάβει έγκριση για τη χρήση της σε ένα εμβόλιο. Η τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA ουσιαστικά "διδάσκει” τα κύτταρα του σώματος πώς να γίνουν "μονάδες παραγωγής εμβολίου”, κάτι που επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη ενός εμβολίου από ό,τι με την παραδοσιακή διαδικασία.
Η Pfizer προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στην μελέτη. Και αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.
H Moderna θεωρείται ότι είναι η επόμενη που ακολουθεί στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, καθώς έχει ανακοινώσει ότι αναμένει στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της από την κλινική δοκιμή της στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Πέραν της Moderna, η Johnson & Johnson, η οποία αναπτύσσει ένα εμβόλιο μιας δόσης χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία, έχει πει ότι θα μπορούσε να λάβει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα από την κλινική δοκιμή τελικής φάση στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η AstraZeneca Plc αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία, και αναμένει αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που διεξάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία μέχρι το τέλος του έτους.