Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 14:05

  Τράπεζες και Coca Cola στηρίζουν το Χρηματιστήριο

  Τράπεζες και Coca Cola στηρίζουν το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αν και υπάρχουν αναταράξεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να κρατήσει τα κέρδη του σήμερα, παραμένοντας πάνω από τις 630 μονάδες, καθώς οι αγοραστές επανακινητοποιήθηκαν μετά από οκτώ ημέρες απουσίας. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,40% στις 638,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.543,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,35% στις 342,39 μονάδες.

  Η αγορά έδειξε να επηρεάζεται προσωρινά από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα οποία έδειξαν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρξε έλλειμμα 8,995 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,626 δισ. ευρώ. Επίσης, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 5,864 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019. 

  Από την άλλη όμως, το ΧΑ δείχνει να λαμβάνει κάποιες στηρίξεις από την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς εντείνονται οι ελπίδες των επενδυτών για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna ενάντια στον κορονοϊό παρήγαγε "ισχυρά" αποτελέσματα ανοσίας και στα 45 άτομα που το πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των πρώιμων δοκιμών του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι προσφέρει πράγματι σημαντική προστασία έναντι του νέου ιού.

  Παράλληλα, η HSBC, μία ημέρα μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, άρχισε εκ νέου κάλυψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, βλέποντας περιθώρια ανόδου έως και 54%. Παράλληλα, σύστησε στους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί προς το παρόν παρ' όλο που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικές.

  Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 60% από τις αρχές του έτους κυρίως λόγω της κρίσης της πανδημίας, ενώ οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποαποδωσει κατά 25% των ευρωπαϊκών κυρίως λόγω των ανησυχιών γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού καθώς και των κεφαλαίων. Πάντως, σύμφωνα με την HSBC, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται ελκυστικές καθώς ακόμα δεν αποτιμάται η πιθανή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ηγείται της ανόδου με +4,92%, με την Coca Cola και την Alpha Bank να είναι στο +3,91% και +3,63% αντίστοιχα. Τα κέρδη της Eurobank φτάνουν το 2,47%, του ΑΔΜΗΕ το 2,18%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Λάμδα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo, Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτώτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Ο ΟΤΕ σημειώνει απώλειες της τάξεως του 1,12%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ