Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 11:29

  HSBC: Ξεκινά κάλυψη των ελληνικών τραπεζών - Ελκυστικές μακροπρόθεσμα οι μετοχές τους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Εκ νέου κάλυψη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών ξεκινά η HSBC, βλέποντας περιθώρια ανόδου έως και 54%, ενώ συστήνει στους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί προς το παρόν παρ' όλο που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ελκυστικές. 

  Η βρετανική τράπεζα δίνει σύσταση "αγοράς" για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα ενώ για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνα κάλυψη με σύσταση hold. 

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, η HSBC δίνει 0,60 ευρώ για τη Eurobank,  1,80 ευρώ για την Εθνική,  0,70 ευρώ για την Alpha Bank και 1,45 ευρώ για την Πειραιώς. Ετσι, βλέπει περιθώρια ανόδου, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους στο ταμπλό, της τάξης του 17% για την Alpha, του 54% για την Eurobank, του 49% την  Εθνική και του 14% για την Πειραιώς. 

  jl

  Όπως τονίζει η HSBC, το ξέσπασμα της πανδημίας καθυστέρησε την ανάκαμψη της κερδοφορίας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου κατά ένα χρόνο, ενώ παράλληλα άφησε τις τράπεζες με λιγότερα περιθώρια διαχείρισης των κεφαλαιακών τους θέσεων.

  Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 60% από τις αρχές του έτους κυρίως λόγω της κρίσης της πανδημίας, ενώ οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποαποδωσει κατά 25% των ευρωπαϊκών κυρίως λόγω των ανησυχιών γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού καθώς και των κεφαλαίων. 

  Πάντως, σύμφωνα με την HSBC, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται ελκυστικές καθώς ακόμα δεν αποτιμάται η πιθανή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

  Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει ωστόσο πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, οι οποίες και θα καθορίσουν την πορεία της κερδοφορίας τους τα επόμενα δύο χρόνια καθώς και την απόδοση των σταθμισμένων ενεργητικών τους.

  Η πρώτη δυσκολία είναι η ίδια η πανδημία που θα αυξήσει τα NPEs λόγω και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, άλλη μία πρόκληση είναι η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων κάποιων ελληνικών τραπεζών. 

  jk

  Κατά την άποψη της HSBC, το 2022 και σε ό,τι αφορά την πανδημία, η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη ενώ και οι υπόλοιπες σημερινές προκλήσεις θα έχουν αντιμετωπιστεί, και κάποιες συμφωνίες τίτλοποίησης οι οποίες είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. στο τρέχον περιβάλλον, θα έχουν ολοκληρωθεί.

  Η HSBC προτείνει στους επενδυτές επιλεκτική προσέγγιση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με βάση τα κριτήρια των ισχυρότερων κεφαλαιακών αποθεμάτων και τις καλύτερες προβλέψεις και σχέδια απομείωσης κινδύνου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ