Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 14:01

  Επιλεκτικές αγορές και ήπιες πωλήσεις στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές αγορές και ήπιες πωλήσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σημαντικές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους βρίσκει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί μεν ανοδικά, με επιφυλακτικότητα όμως, καθώς οι βοήθειες που λαμβάνει από τις διεθνείς αγορές είναι ελάχιστες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,26% στις 669,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.620,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,64% στις 388,40 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί να δει κάθε τίτλο ξεχωριστά τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει ελάχιστα στοιχεία από την πορεία του πρώτου τριμήνου αρκετών εισηγμένων, ενώ λιγότερες ακόμη έχουν γνωστοποιήσει τη μερισματική πολιτική του έτους. Εντούτοις, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν διαφοροποιήσεις, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι κινήσεις βραχυπρόθεσμου κέρδους, που παρατηρείται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

  Η διαφοροποίηση αυτή άλλωστε ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς η αγορά λειτουργεί από σήμερα με νέες σταθμίσεις και πολλά χαρτοφυλάκια δοκιμάζουν το effect των κινήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση, τεχνικά, για να δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα ο δείκτης χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 682 μονάδες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 740-750 μονάδες. Κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 660 και κύρια στις 630 μονάδες.

  Πάντως, εκτός των παραπάνω, υποστηρικτικά λειτουργεί για την αγορά η σχετικά ισχυρή πρόβλεψη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τους οικονομολόγους της Citi, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την επανέναρξη των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης το 2021. Επίσης, η Citi αναμένει ότι θα εγκριθεί τελικά το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του.

  Επίσης, η Moody's χαρακτήρισε σήμερα πιστωτικά θετικό το ό,τι οι ελληνικές τράπεζες ανέθεσαν περισσότερα κόκκινα δάνεια για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες. Η σταδιακή ανάθεση της διαχείρισης NPEs στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησής τους και καθαρίζει τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους, όπως τονίζει ο οίκος.

  Ταμπλό

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Motor Oil και ο ΟΤΕ σημειώνουν κέρδη 3,37% και 3,21% αντίστοιχα, με την ΕΧΑΕ να είναι στο +2,59% και τον Φουρλή στο +2,34%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΛΠ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται η Eurobank και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή η ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς εξελίσσεται σε "βαρίδι" με το -3,38% που καταγράφει, με την Τέρνα Ενεργειακή και τη Βιοχάλκο να χάνουν 2,48% και 2,04% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Titan, ΟΠΑΠ, Jumbo και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Alpha Bank, Λάμδα και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ