Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 11:28

  Moody’s: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η μεταβίβαση NPEs σε εξειδικευμένες εταιρείες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πιστωτικά θετικό χαρακτηρίζει η Moody’s το ότι οι ελληνικές τράπεζες ανέθεσαν περισσότερα κόκκινα δάνεια για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες.

  Όπως σημειώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

  Η σταδιακή ανάθεση της διαχείρισης NPEs στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, οι οποίες έχουν τεχνογνωσία στη διαχείριση των δανείων αυτών, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησής τους και καθαρίζει τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους, όπως τονίζει ο οίκος.

  Παράλληλα, επιτρέπει στις διοικήσεις των τραπεζών να εστιάσουν την προσοχή τους στις χορηγήσεις νέων δανείων που πιθανότατα θα αυξήσουν τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

  φγ

  Ο οίκος αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και που η διαχείρισή τους γίνεται από τις ΕΔΑΔΠ αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν τα ελληνικά NPEs έφταναν συνολικά τα 68,5 δισ. ευρώ.

  Η αύξηση των ανακτήσεων θα βελτιώσει τη διάθεση ξένων επενδυτών για ελληνικά NPEs και τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, κάτι που θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να προωθήσουν τα σχέδιά τους για τιτλοποίηση NPEs και θα μειώσει το δυνητικό πλήγμα στα κεφάλαιά τους από αυτές τις τιτλοποιήσεις, τονίζει η Moody's.

  Ο οίκος τον Μάρτιο είχε εκτιμήσει πως το 40% που είναι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών (σε σχέση με σύνολο των δανείων τους), αποτελεί την κύρια πρόκληση για τον κλάδο από το 2016 όταν τα NPEs είχαν αγγίξει την κορυφή του 49%, απορροφώντας σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας το βάρος για τον σχηματισμό προβλέψεων και επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ