Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 11:20

  Η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει ξανά στις αγορές με έκδοση Tier II - Εντολή σε αναδόχους

  Η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει ξανά στις αγορές με έκδοση Tier II - Εντολή σε αναδόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:20

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες-αναδόχους για την έκδοση νέου Tier II ομολόγου έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ξεκινώντας σήμερα στο Λονδίνο roadshow με επενδυτές, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργήσει η πολύ επιτυχημένη έκδοση της Alpha Bank την προηγούμενη εβδομάδα και να προχωρήσει με το σχέδιο των τιτλοποιήσεων για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

  Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura. Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το βιβλίο προσφορών για τον νέο τίτλο της Πειραιώς – αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες στις αγορές – πιθανώς να ανοίξει ακόμη και εντός της εβδομάδας (πρώτη πιθανή ημερομηνία η προσεχής Τετάρτη) και στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση ποσού έως 500 εκατ. ευρώ, με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του περασμένου καλοκαιριού.

  Ο τίτλος αναμένεται να έχει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

  Υπενθυμίζεται, πως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., (10NC5),  με επιτόκιο 9,75%. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008.  Το συνολικό βιβλίο προσφορών είχε διαμορφωθεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στη σημερινή συγκυρία η Πειραιώς θα μπορούσε να πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 5% με 5,5% δεδομένου και του ότι το επιτόκιο της έκδοσης του Tier II του περασμένου καλοκαιριού έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά  και στο 7,17% στην 10ετία - δηλαδή πτώση της τάξης του 26% - ενώ στην 5ετία διαμορφώνεται στο 5,31%. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Alpha Bank "πέτυχε" επιτόκιο 4,25% ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 11 φορές.

  Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του νέου στρατηγικού της σχεδίου και την θετική αποδοχή που είχε από την αγορά και τους διεθνείς οίκους η Πειραιώς, μετά από επαφές και με τους αναδόχους, βλέπει πως η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή, δεδομένου τού ότι και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου  έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά κοντά στο 1%, κάτι που – όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Alpha – έχει στρώσει το έδαφος για τις εκδόσεις των τραπεζών.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς θα μπορέσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε υπό το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν μερικές ημέρες η Axia Reaserch σε έκθεσή της είχε εκτιμήσει πως – σε συνέχεια της έκδοσης Tier II της Alpha – θα διατεθούν φέτος στην αγορά συνολικά 1,5 δισ. ευρώ τίτλων Tier II από την Alpha, την ΕΤΕ και την Πειραιώς, ή 2,5 δισ. ευρώ εάν η Eurobank αντικαταστήσει το υφιστάμενο Tier II κεφάλαιο ύψους 228μ.β που έχει, εκδίδοντας στις αγορές Tier II τίτλους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ